La tribuna

Perdurabilitat de la ramaderia: una necessitat

La llei aprovada ahir referma la voluntat del Govern d’acompanyar el sector

Creat:

Actualitzat:

El sector primari, i més en concret el sector ramader i agrícola, continua tenint una importància cabdal per al país. Els territoris de muntanya com els nostres necessiten la ramaderia per a la conservació del paisatge i el manteniment del medi natural. Les pastures representen el 27% del territori nacional i són el component més important de les parts altes de les muntanyes.

Així mateix, la ramaderia assegura la prevenció dels riscos naturals que poden malmetre el territori i permet també mantenir els únics embornals, és a dir, les zones que absorbeixen CO2, que tenim a Andorra: els boscos i els prats. A més, també a través d’aquests sectors podem produir productes de proximitat i de qualitat, sempre vetllant pel benestar animal.

La preservació i l’impuls del nostre sector primari és un dels millors referents per tenir present d’on venim. No hem d’oblidar els nostres fonaments per encarar el futur del nostre país amb una perspectiva innegablement sostenible, en què el respecte del nostre medi natural sigui clau en les polítiques públiques. És per tots aquests motius que em satisfà que ahir el Consell General aprovés la Llei per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola. Un text legislatiu que, juntament amb les diferents palanques que ja hem activat per donar suport al nostre sector primari, configura un ecosistema clau per diversificar el sector i garantir-ne la supervivència, així com el relleu generacional.

Entrant al detall, la Llei que es va aprovar ahir, impulsada escoltant els sectors implicats, referma la voluntat del Govern d’acompanyar el sector en el procés necessari de diversificació i modernització amb l’objectiu clar que perduri en el temps. Així, un dels elements que recull el text és l’increment anual dels ajuts a l’agricultura i a la ramaderia en funció de la variació percentual de l’IPC. La voluntat no és cap altra que assegurar que els imports de les subvencions i els ajuts s’adapten a l’increment dels costos de la vida que també afecten el sector primari.

La Llei modifica la LOGTU amb la finalitat de facilitar la construcció de noves infraestructures destinades a l’activitat agrícola i en particular el desenvolupament de l’activitat ramadera, perquè facilitin el maneig del bestiar i alhora en garanteixin el benestar. Així mateix, el nou text legislatiu també vol afavorir la rehabilitació de les edificacions tradicionals per poder-les destinar a ús d’allotjament turístic. S’evita l’abandonament i es facilita la conservació d’aquest important patrimoni arquitectònic nacional. Aquesta oferta pot ser fins i tot una nova font de reclams per al desenvolupament d’un turisme més qualitatiu que doni valor al nostre territori com a destí turístic sostenible i en el qual impera el respecte de l’entorn i del seu patrimoni històric.

En aquesta mateixa línia, es modifica la Llei general de l’allotjament turístic per establir una nova categoria d’allotjament rural: l’allotjament agroturístic, com una nova modalitat vinculada directament a les explotacions agràries en les quals es desenvolupa de forma activa una activitat de producció agrària o ramadera.

La Llei simplifica els tràmits administratius que han de complir els titulars de les activitats agrícoles i ramaderes quan desenvolupen activitats agràries o ramaderes, i reforça les mesures orientades a lluitar de forma més eficaç contra l’intrusisme. Finalment, i esmentant només els aspectes més rellevants, també es potencia la col·laboració entre les administracions públiques per ajudar en la diversificació del sector, i per aquest motiu es crea la Comissió Nacional de Ramaderia i Agricultura, formada per representants del Consell General, del Govern i dels comuns, i amb la participació de representants del sector.

Andorra ha viscut una profunda transformació de l’economia i la societat en les darreres dècades i la ramaderia ha sabut adaptar-se a les noves condicions i mantenir-se com un element essencial de la identitat i del paisatge del país, malgrat la importància que ha pres el sector terciari. La continuïtat de les explotacions agrícoles i ramaderes, que també contribueixen al desenvolupament econòmic i social del nostre país per mitjà del manteniment del territori, i en particular de les nostres muntanyes, és indispensable. Sense el suport de totes les institucions, les explotacions d’alta muntanya com les nostres difícilment poden perviure. És per aquesta raó, doncs, que és imprescindible atendre l’esforç del sector i impulsar una llei que dona palanques als titulars de les explotacions que també tenen per objectiu garantir-ne la perdurabilitat.

* Silvia Calvó Armengol, Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

tracking