x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Conservar el medi és desenvolupar

Actualitzada 12/07/2022 a les 06:08
La gestió del territori comunal ha evolucionat amb el decurs del temps. Tradicionalment, els comuns venien fusta i llogaven les pastures d’alta muntanya per subvenir a les despeses d’una societat basada en una economia agropecuària, però, d’ençà que el turisme de neu es va configurar com una alternativa econòmica, els comuns s’han dedicat a hipotecar aquests espais per potenciar unes pràctiques que alteren la seva biodiversitat. Amb el nou mil·lenni han proliferat els equipaments turístics que pretenen atraure visitants àvids de natura, en un marc fictici que requereix grans inversions i a on cal pagar entrada per accedir-hi.

Les estacions d’esquí, que havien centrat l’activitat als mesos d’hivern, esdevenen autèntics parcs temàtics oberts durant tot l’any. Malauradament, al territori andorrà no queden gaires llocs que mantinguin la seva essència i hagin resistit la pressió dels interessos turístics. Tots tenim present el que ha representat pel comú de Sant Julià el projecte Naturlàndia, un parc temàtic en plena muntanya que no ha assolit mai els seus objectius. Més recentment, s’ha afegit Canillo amb el pont tibetà que facilita l’accés a l’emblemàtica vall del Riu, sense oblidar les massificades curses d’alta muntanya que malmeten el medi que les acull. Ara, és el torn del comú d’Encamp, que estudia un projecte turístic orientat a la reconversió i massificació de les Pardines i la part encampadana del llac d’Engolasters, justificant-lo amb l’eufemisme de revitalitzar una zona deshabitada que difícilment pot estar deprimida.

Amb una escassa capacitat per controlar el poder polític, els andorrans assistim impotents a la pèrdua de patrimoni natural. En són exemples la Rabassa i molts altres indrets que compartien haver estat espais de lleure adreçats a la gent del país i que la seva mercantilització ens ha arrabassat de la memòria. La privatització de la muntanya provoca l’expulsió dels residents i el fracàs de Naturlàndia ha de servir de toc d’alerta per a futurs projectes agressius amb l’entorn, que haurien de ser valorats en tota la seva dimensió. És urgent potenciar i preservar el paisatge, com a element que forma part de la nostra identitat, amb fórmules com crear espais protegits de l’especulació i no amb parcs temàtics de dubtosa rendibilitat.
  • #8 Teresa
    (14/07/22 15:59)

    No era que els polítics treballaven per l'interès general i no per afavorir-se a ells i als seus amiguets? Algú encara creu que totes aquestes obres es fan pel bé comú? Si permetem que es destrossin les nostres muntanyes, si desapareix el medi natural (dic NATURAL) què li quedarà a Andorra d'atractiu i genuí? Però tant se val, qui s'havia d'omplir les butxaques ja ho haurà fet i sembla que poc li haurà importat el país que deixarà a les futures generacions. Quina pena i també quina ràbia!
    Moltes gràcies, Txus, per aquest article tan bo que segurament obrirà els ulls a més d'un.

    Respondre
  • #7 Etty
    (12/07/22 23:36)

    Tôt el que dius, Txús ho subscric.Tinc la impressió que arribem tard i que el canvi s'ha produit per unes mentalitats intéressades, pobres i commercials molt diferents de les nôstres pero dominants fins avui.

    Respondre
  • #6 ciceró
    (12/07/22 18:24)

    Absolutament d'acord ; caldria que tots alcessim la veu i dir PROU a tot aquest desgavell que malmet (i molt) pel gran benefici d'uns quants un territori/patrimoni que és de tots.

    Respondre
  • #5 Carles
    (12/07/22 16:45)

    Estic completament d'acord amb el que expresses en aquest article. O ens alcem els que estimem el país i la natura verge i lliure o aviat no hi quedarà res. Prou de mercantilitzar la natura de tots.

    Respondre
  • #4 Sapiens, homo.
    (12/07/22 09:02)

    En nom de l'ús productiu, del progrés, del desenvolupament econòmic i la sostenibilitat, continuarem contaminant i mercantilitzant la natura.

    Respondre
  • #3 Eva
    (12/07/22 08:58)

    Bon dia a tothom que estimi el pais. No deixem de fer sentir la nostra veu, en tots els mitjans possibles. Per sort, Andorra és petita i els polítics estan al corrent de les opinions expressades, i depenen dels nostres vots. No oblideu.

    Respondre
  • #2 Xavier
    (12/07/22 08:40)

    Les estacions de muntanya (o d'esqui) son un gran atractiu per atreure gent, però el gran negoci es inmobiliari, i les estacions on no hi ha la part inmobiliaria ... doncs es un altre tipus de negoci, i van com van.

    Respondre
  • #1 Mercè Cabré
    (12/07/22 08:30)

    Totalment d'acord amb tu, Xus. Subscric especialment que “tenim escassa capacitat de control polític”. Els nostres polítics ens dirigeixen però no ens representen. La responsabilitat també és nostra. Cal reclamar la nostra veu per una democràcia més directa. Si no ho fem, només ens queda assistir impotents a l'alarmant desastre que molts albirem.

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts