x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Imprevisibilitat electoral

Actualitzada 06/07/2022 a les 06:10
Les recents eleccions legislatives franceses evidencien, una vegada més, que les previsions en aquest àmbit són sempre arriscades. Ho demostra el fet que els instituts de sondeig tenen, des de fa anys, importants dificultats per anticipar uns resultats que corresponguin a la voluntat que expressaran els electors el dia de l’escrutini. Així, després de la victòria d’Emmanuel Macron, pocs auguraven que no podria recollir una majoria en el si del Parlament francès. I és únicament en els últims dies abans els comicis que s’han encès algunes alarmes en aquest sentit. Finalment, més enllà de no obtenir el seu partit aquesta victòria, s’ha pogut constatar com el seu contrincant d’extrema dreta va aconseguir uns resultats que pocs, per no dir ningú, havien pronosticat. De la mateixa manera, els partits d’esquerra, tot i la unió que varen articular, no ocuparan els seients que se’ls havia anunciat. Per tant, forçós és constatar com, en els temps actuals, el joc electoral queda molt obert i del tot imprevisible. Les sorpreses poden arribar en qualsevol moment i, a aquest efecte, no fa falta recordar l’elecció de Donald Trump als Estats Units, o encara la decisió sobre el Brexit per part dels anglesos, resultats que cap analista o institut de sondeig havia anticipat. I si ens girem altra vegada cap a França, molts recordaran la dissolució de l’Assemblea, decidida pel president Chirac, i que el va portar, en contra de la seva voluntat, a un llarg període de cohabitació amb l’oposició. Certament, aquests resultats tenen molt a veure amb l’abstenció que va creixent exponencialment a quasi tots els països democràtics, i que adverteix de la separació que va augmentant entre els elegits i els electors. Aquesta resistència a participar al debat democràtic indueix igualment que els ciutadans que s’hi refusen acaben, per una part important d’entre ells, per dirigir els seus sufragis a uns partits radicals, que promocionen respostes senzilles però equivocades a casuístiques complexes i difícils de resoldre. I la conjunció d’aquestes dues maneres d’expressar el seu neguit indueix aquesta imprevisibilitat electoral, que pot comportar conseqüències inesperades per no dir perjudicials.
  • #2 Estratégies electorals
    (06/07/22 10:12)

    Per guanyar unes eleccions ja no cal falsejar els resultats, només cal fer una campanya mediàtica acusant l'oposició d'extremista i voila...!

    Respondre
  • #1 Sense nom
    (06/07/22 08:50)

    senyors, potser en lloc de tantes elocubracions no pensen en mirar pels mes desafavorits i així una societat pot avançar.....nomès en enriquir els més rics i fer més edificis per collar els treballadors amb lloguers altíssims no pot ser....cada vegada més deute i mala gestió....10 milions ECOPARC? no seria millor que es generessin llocs de treball dignes...vaja vostès pateixen per la incertesa laboral.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts