x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

De l'atenció domiciliària?

Mentre la població més gran creix, el servei minvaria?
Actualitzada 04/07/2022 a les 06:32
En el moment de l’elaboració de la Constitució, pel que fa a la delimitació de competències quant a tasques que es duien a terme tant per part del Govern com dels Comuns, va ser acceptat l’Acord Institucional en el qual aquestes institucions ho havien plasmat. En aquest sentit, les qüestions relatives a assistència social a les famílies va recaure en els serveis del Govern.
Malgrat això, davant de la creixent demanda social quant a assistència domiciliària, en particular per donar suport a les famílies per ajudar a poder mantenir la gent gran a casa com més temps millor i en condicions òptimes a imatge del que s’estava duent a terme als països nòrdics europeus, i el fet que els serveis governamentals no hi responien, els comuns van anar posant-ho en pràctica.

Fa aproximadament uns deu anys, el Govern va reivindicar als Comuns la restitució d’unes competències que, per llei, eren seves i es va procedir, després de la corresponent negociació, a tal devolució, passant, el personal d’assistència, a dependre del govern central. Si el Servei d’Atenció Domiciliària havia retornat al titular que li cor-responia, les famílies beneficiàries, en un primer temps, no en van ressentir cap trasbals, ja que no se’n van modificar les estructures existents i els canvis es van anar duent a terme de manera gradual.
Tanmateix, prop de deu anys després, no es veuen les millores que es podien albirar de tal canvi, en particular una ampliació del servei a dies festius, per exemple, ja que per ser festiu (no per a tothom) la demanda deixa de ser-hi. I, cosa que interpel·la encara més: mentre la piràmide de la població no deixa de marcar una tendència a un increment de la població més gran, el servei sembla que estigui minvant: no es veu, per exemple, que s’estiguin substituint les persones que es jubilen. La Covid no pot explicar-ho tot, al contrari.

Es consideraria un sector no prioritari? Vull creure que no.
  • #1 La padrina que no dona ous d'or
    (04/07/22 20:33)

    Com a familiar de persona que utilitza el SAD puc dir que el servei va minvant. El personal que hi ha és increible, amb una gran professionalitat. Però quan els mires als ulls, veus que estan esgotats i que hi ha gent que o bé s'han jubilat o bé estan de baixa perquè és una feina molt dura. Cares noves no es veuen…. Així que podem arribar a pensar que pel “Govern dels millors” la gent gran no és la seva prioritat…. Ara quan aquests polítics que tenim, o un familiar seu, tinguin la necessitat del SAD ja veurem que fan…. Mouran els fils per no estar en llista d'espera o s'arremangueran i ho faran ells?????

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts