x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La Visura

Descreguts i desbordats

Actualitzada 27/06/2022 a les 06:57
Diu la tesi doctoral de l’enginyer Sergi Riba que el quaranta per cent dels torrents de la xarxa fluvial del país corren un risc de desbordament mitjà o alt. Sense haver fet els estudis corresponents, posats a apuntar una proporció, jo hauria fet com amb els dentistes i els xiclets: nou de cada deu. Malament rai si per consolar-nos i estar mínimament tranquils ens hem de refiar de recurrències centenàries. Sí, un aiguat com el del vuitanta-dos pot passar cada mil anys, però tenim tanta mala sort i la meteoestadística és una ciència tan agafada amb pinces que no m’estranyaria que, en vida nostra, en veiéssim un d’igual o potser pitjor, perquè el país no és pas el mateix que el de fa quaranta anys enrere, i només cal veure com s’han fet les coses per no ser gaire optimistes. Però sort en tenim dels ciutadans escèptics amb el canvi climàtic, que són una colla, igualment quantificable i convertible en un percentatge, molt superior al dels torrents desbordables: un setanta-cinc per cent no veuen motiu de preocupació, segons les dades de l’Observatori de l’AR+I. Com aquelles criatures que es tapen els ulls per no veure allò que els fa por, com l’estruç que amaga el cap sota l’ala (hi ha versions que diu que el colga a la sorra), la negació col·lectiva serveix per tranquil·litzar-nos. Si el problema no existeix perquè és imaginari o no se sustenta prou amb l’evidència científica, doncs no passa res. Tots aquestos fenòmens estranys i pertorbadors que vivim cada vegada més sovint són flors d’un dia, accidents, els capricis del clima mediterrani, que és voluble i exagerat, i els amplifiquen els mitjans i les xarxes, que busquen el clic i la fama fàcil. Es pot ser escèptic, i no dic que no sigui una actitud positiva i intel·ligent, en un món on te la foten per totes bandes. Però jo faria cas a la saviesa popular. Vora el riu, no hi facis lo niu.
  • #10 Ferran Goya
    (29/06/22 20:03)

    Pere riba va dir..
    I tu hauries de tornar a aprendre a llegir ( i de pas no insultar, ni fer de psicòleg)

    Respondre
  • #9 Alberto
    (28/06/22 08:56)

    Fernando, ja veus la edat no perdona, solem pixar fora de test.

    Respondre
  • #8 Pere riba
    (27/06/22 23:09)

  • #7 Ferran Goya
    (27/06/22 22:25)

    Albert, com veus caldría fer un taller de lectura per adults universitaris. No sé si és un problema de lectura massa ràpida, de l'abús de la "diagonal", o pur analfabetisme; sigui el que sigui, crec que hi ha un problema greu de comprensió lectora. Imagina't, si això passa amb els escrits del professionals que no passarà amb els textos del que som simples amateurs. Haurem d'aprendre escriure per a pàrvuls.

    Respondre
  • #6 Andrea
    (27/06/22 21:27)

    Ara tenir un curset d'escriptura bàsica de CCC , ja serveix per qüestionar conclusions d'una tesi doctoral brillant. Au vinga no facis riure….

    Respondre
  • #5 Albert Villarejo
    (27/06/22 21:00)

    El periode de retorn de les seves estupideses  basades en el rencor i la falta de coneixement, es semanal, molt mes alt que el que recomana la OMS. 
    Comparar les dades recollides en una tesi doctoral aprobada per l'universitat mes prestigiosa d'Espanya en la matèria amb les dades que treu d'un cercador d'internet ja el retrata. 
    Busquis un altre Hobby, com podria ser formar-se en els temes que tant lliurement critica.

    Respondre
  • #4 Sergi Riba Porras
    (27/06/22 19:17)

    Benvolgut sr. Albert Villaró , actualment estic de viatge a l'extranger i m'és dificil contestar-li formalment ( però no dubti que ho faré) nomès remarcar-li que quan un escriu des de la ignorància sobre aspectes que un no domina corre el risc de dir i afirmar coses sense sentit i això és el que a vosté li ha passat! Sense allargar-me massa si vosté tinguès coneixements estadistics sabria que una avinguda centenària o lo que es el mateix amb un període de retorn de 100 anys  com la del 1982 ( no es milenària com vosté afirma) havent passat 40 anys tindriem un 33% de provabilitat de tornar-la a patir per tant es una dada matemàtica prou significativa com per considerar els periodes centenaris com a referència en materia d'anàlisi de riscos naturals! Per aquest motius l'estat de l'art de molts paisos alpins la utilitzen mes enllà de la cultura popular ( que ni quantifica ni analitza el fenómen) en breus tindrà una contesta formal a travès d'aquest mitjà! Salutacions 

    Respondre
  • #3 JP
    (27/06/22 18:10)

    Una Tesi Doctoral són molts anys d'investigació - pels que creuen en la ciència-.Un curs d'escriptura creativa dura el mateix temps que un xiclet de menta en perdre el sabor.

    Respondre
  • #2 La saviesa popular a mort
    (27/06/22 09:32)

    De la doctrina de l'Església hem passat a la doctrina científica, el poder ha canviat de mans, però l'objectiu és el mateix, control mental i correcció social.

    Respondre
  • #1 Carles
    (27/06/22 07:46)

    La saviesa popular ja va anticipar els efectes del canvi climàtic, les dites pel que abans era excepcional, ara cada cop ho son menys d'excepcional i es converteix en habitual. Ja ens podem anar preparant …

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts