x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Qualitat institucional II

Actualitzada 12/06/2022 a les 06:06
A Andorra no s’avalua el valor que aporten a la societat les polítiques públiques.

Primer, avaluar no es tracta de seguir uns indicadors globals. Per exemple, no es pot atribuir una relació causal entre si baixa la desocupació amb un programa de formació d’aturats perquè les variacions depenen de molts més factors més enllà de la mesura en si mateixa. A més, si els participants a la formació després troben feina, no ho podem atribuir directament al programa. Cal analitzar si ja estaven prèviament més predisposats o no a trobar feina igualment. El mateix per al turisme: si els turistes que van a una atracció turística ja haguessin vingut a Andorra independentment de l’atracció, aquesta no tindria impacte econòmic a pesar de la seva afluència. A Andorra confonem afluència turística i inversió estrangera amb augment de la riquesa. Més turistes i més inversió estrangera no implica necessàriament un impacte econòmic positiu; podríem tenir més turistes que no gasten o una inversió estrangera que ens empobreix.

Segon, cal analitzar amb més profunditat les polítiques però no hi ha organisme o entitat independent per avaluar. En els pocs casos que es presenten anàlisis, són dades seleccionades pel mateix responsable per defensar-les en públic.

Tercer, no es defineixen prèviament els objectius concrets de per què es fa una política pública. Per tant, no hi ha barems per mesurar l’èxit o el fracàs, ni possibilitats de millorar o rectificar. Es mesura com a èxit el que fan les persones afins i com a fracàs el que fan els contraris. També depèn molt del nivell de satisfacció de determinats grups de pressió amb la mesura.

En definitiva, actuem com un estudiant que es redacta ell mateix les preguntes de l’examen, se les contesta i aprovarà o suspendrà depenent de si la seva resposta agrada o no als seus amics i familiars. És urgent modernitzar el disseny i l’avaluació de les polítiques públiques.
  • #3 Sense mala baba
    (12/06/22 12:36)

    De bon rootlluu. Albert, volant enmig de les castel.lacions armòniques i musicals més llunyanes sempre es pot fundar una nova secta que permetri convertir Laurèdia en un centre mundial de turisme religiós. Lamentablement això voldria dir acupar l'espai actual del pac infantil del Prat Gran. Però necessitem aquest espai per a que UL hi perdi les properes eleccions comunals.

    Respondre
  • #2 Lectora habitual
    (12/06/22 09:53)

    L'has tornat a clavar, noi!Polítics que avalen "tècnics" que manquen de metodologia, de lógica... o pitjor encara a qui ja els està bé que s'utilitzin les dades que seleccionen per autocongratular-se.

    Respondre
  • #1 Etty
    (12/06/22 09:24)

    Us ha sortit rodó l'article d'avui Albert ! Comprenent què ens falta per governar bé desenmascarem el PQ del fracàs polític ! Si us plau segueixi !!

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts