x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

El perill dels extremismes

Els extremismes convergeixen en un mateix punt
Actualitzada 14/04/2022 a les 05:53
La política mundial navega en temps convulsos en els quals sovint és complicat trobar l’explicació a molts actes. De fet, ni mirant enrere podem entendre com hem arribat fins aquí. Fa uns dies, quan conversava amb els meus fills sobre els conflictes bèl·lics del segle XX, em preguntaven directament pels culpables, sense context. Si bé és cert que tot conflicte té un detonant totes les ideologies incorren en encerts i errors. Per respondre a la seva pregunta vaig recór­rer a l’eina d’anàlisi social per excel·lència, la filosofia.

Sempre m’ha agradat destacar Aristòtil, que defensava la virtut en el punt mitjà entre dos vicis, dirigida per la raó i la prudència. Aquest concepte és fàcilment aplicable a tots els àmbits de la nostra vida diària, però també al de la política. Precisament, parlant de principis polítics, no podem perdre de vista la teoria de la ferradura, per la qual els extrems convergeixen en un mateix punt. Els extremismes, tant d’esquerres com de dretes, es troben en un mateix punt que és el populisme. La sobreprotecció de l’individu emmascarada en un paternalisme que anul·la llibertats i retalla drets fonamentals convergeix a ambdós extrems.

Des d’aquest prisma segueixo la primera volta de les eleccions franceses amb un preocupant augment dels votants radicals. L’extrema dreta liderada per Marine Le Pen ha escurçat distàncies amb Emmanuel Macron, minimitzant la imatge extremista del seu partit i el de l’esquerra populista de Jean-Luch Mélenchon, ja sense opcions. Dues posicions antagòniques en temes com la immigració, però coincidents en la retòrica del poble contra les elits i en contra del sistema democràtic republicà francès.

Aquest corrent genera inestabilitat a França, però també suposa un risc per a Europa. Si Le Pen guanya a la segona volta electoral, el seu euroescepticisme podria ocasionar una possible sortida de França de la Unió Europea i amb tot el que això comportaria per al nostre país.
  • #9 És del PS !!
    (14/04/22 23:17)

    I que voleu que digui aquesta senyora sent del PS ? La lliçó ben apresa i a enganyar el poble, com les esquerres de tot el mon, sota cobert de progressisme.
    A casa nostra l'únic extremisme és el PS.

    Respondre
  • #8 Eduard López Mirmi
    (14/04/22 20:38)

  • #7 Uffff
    (14/04/22 15:37)

    De lo que escrius es per provocar un ictus si un vol entredre, però jo si que té diré una cosa ven clara i entenible, lo més extremista que tenim ara es ls ruïna econòmica del país per uns polítics que no han sabut, no saben ni en sabran de portar un país, els de la EU són dolents i han fotut la gamba hasta el fons i ho pagarem molt però que molt car però els d'aquí s'emporten la palma inclosa tu, la economia no fictícia del país està a la avant sala de la mort

    Respondre
  • #6 Tour
    (14/04/22 13:10)

    gracies a deu el poble frances es mes inteligent del que voste es pensa, guanyara el que te que guanyar, es a dir el que tindra majoria, i nosaltres tenim de respectar la sobirania Francesa estar al costat del co-princep surgit de les urnes. ho us agradaria que des de França es poses en dubte els representants dels poble Andorrà, i us puc assegurar que com a populistes i cadiraires ningu us guanya, sobretot als lliberals.Aixi doncs "les jeux sont faits" i recordem que França es un gran pais.

    Respondre
  • #5 Gemma
    (14/04/22 11:08)

    Completament d'acord amb vostè. L'altre dia un company seu periodista d'opinió també, em deia que no s'havia de "demonitzar" l'extrema dreta europea... Per mi tots els partits són respectables, de dretes o d'esquerres o de centre, però quan es tracta de partits que com vostè diu van en contra del mateix sistema democràtic, el meu respecte el perden. I és igual que sigui extrema esquerra o extrema dreta; al final és igual la Cuba d'en Fidel Castro que l'Espanya de Franco, tothom queda enfonsat igual en la misèria i la repressió. Temps al temps si Le Pens, Vox i similars guanyen eleccions, tant de bo m'equivoqui pel bé de tots. Ja no és un tema d'Andorra és un tema d'Europa sencera i del món.

    Respondre
  • #4 jajaja
    (14/04/22 08:50)

    si la Marine es menys extremista que el 99,9% dels polític actius d'Andorra, a més fa vacances a Ordino, jajajajaj

    Respondre
  • #3 El món des de la meva perspectiva
    (14/04/22 08:05)

    La posició d'un ho és respecte de l'altre.
    Si són als extrems i un és extrema dreta, és perquè l'altre és extrema esquerra.

    O m'he fet un embolic i sent els dos populistes en les seves formes, només hi ha un extrem i per l'altre costat continguts temperats.

    Estarem d'acord amb l'un o l'altre, i direm que aquest és el punt mitjà, i l'etiqueta d'extremista per a l'altre.

    Respondre
  • #2 pere
    (14/04/22 08:03)

    Ja no sap ni que escriure aquesta senyora! 

    Respondre
  • #1 Però… i amb tot això que vol dir?
    (14/04/22 07:40)

    No entenc res del que pretén dir. Amb l'excusa de la filosofia fa una sopa tan espessa que a final ni vostè sap el que preten dir. Que si extrems i punts mitjans per acabar dient que si guanya la Le Pen Andorra patirà???
    Doncs miri, potser seria el contrari… no enredi donant tantes voltes que la confusió d'idees acaba passant factura.

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts