La tribuna

Rosalía i les 'motomamis'

En poc temps s’ha col·locat als primers llocs de les llistes de música més escoltades

Creat:

Actualitzat:

Rosalía, la cantant de Sant Esteve de Sesrovires, ha tret el seu nou àlbum, Motomami, que en poc temps s’ha col·locat als primers llocs de les llistes de música més escoltades.

Les seves cançons i els àlbums Los ángeles (2017) i El mal querer (2018) ja des del principi van mostrar un estil de fer música molt particular, i, si be és cert que el primer disc tenia influències del flamenc, ja a El mal querer i ara amb Motomami les cançons venen a ser una fusió de diferents tipus de música, música electrònica, flamenc, pop llatí, reggaeton i d’altres, amb un estil molt personal.

Rosalía agrada, o no. A mi, m’arriba la seva música, més enllà de l’estil o de com es vulgui classificar o catalogar.

És evident que la cantant ha estat i està acompanyada d’un equip de bons professionals que han explotat una imatge diguem-ne també fusionada entre la música hispana i la música nord-americana, estil Beyonce.

Els resultats no s’han fet esperar, parlen per si sols. De moment Rosalía té un Grammy, i vuit Grammy llatins, al marge d’altres premis com el Billboard o quatre MTV. Al darrere hi ha moltes hores, molt de treball i de dedicació personal.

Les cançons de la Rosalía són originals, molt seves, i tal com explica a les entrevistes que dona sempre és ella qui les escriu.

Resulta interessant escoltar com s’explica a les entrevistes, de manera que arribes a comprendre quin ha estat el procés creatiu i imaginatiu. A més, resulta una persona espontània i divertida.

Què és una motomammi? Una motomami és el que tu vulguis, diu Rosalia. No cal que li busquis cinc peus al gat.

Les crítiques a la seva música també són variades. No crec que l’afectin gaire, ja que mai pots agradar a tothom. Amb El mal querer alguns crítics van apuntar que s’apropiava de manera indeguda de la cultura gitana.

També amb Motomami hi ha gent que posa el crit al cel, quan en el fons sols és un joc musical, una manifestació musical d’un estil propi. La fama, la primera cançó publicada del nou àlbum, té noranta-cinc milions de visites a YouTube.

Controvèrsia? Queixar-se d’un àlbum? Tan complicat és tot? És normal que no t’agradi determinat tipus de música, però la solució és tan fàcil com no escoltar-la, canviar de canal, dial o plataforma.

Felicitats, Rosalía! Els Saokos, les Motomamis, i els Chicken Teriyaki són capaços d’arrencar-me més d’un somriure, i en els temps que corren convé aprofitar-los.

tracking