Les set claus

Pèrdua de poder adquisitiu?

La inflació fa pensar als empresaris sobre el poder adquisitiu

Creat:

Actualitzat:

L’actual situació d’augment dels preus s’ha convertit en un fenomen mundial. Els efectes de la pandèmia de la Covid agreujats per la guerra d’Ucraïna han disparat els preus de l’energia, generant un efecte domino en els preus de les matèries primeres i afectant de forma molt important les economies de tot el món i provocant un augment de la inflació.

El càlcul de la inflació al mes de març s’enfila a Espanya fins al 9,8%, amb França arribant a 4,5% i la mitjana de la unió Europea al 7,5%.

Andorra ha publicat una taxa interanual de l’IPC al mes de març del 4,8%.

Aquest increment de preus en el preu de l’energia i els carburants es trasllada a tots els béns i serveis que es veuen en l’obligació d’apujar el preu del producte final per traslladar aquest increment de costos al consumidor final.

En l’escenari actual en què tots els béns i serveis estan incrementant els seus preus, el consumidor final (majoritàriament compost per treballadors) experimentarà una pèrdua de poder adquisitiu, ja que amb la mateixa quantitat de diners podrà comprar menys productes, a no ser que se li apliqui una revisió en la seva remuneració.

En aquest context, el passat divendres, la CEA Gerard Cadena va reflexionar sobre l’efecte de la inflació sobre els costos de les empreses, el sou dels treballadors i la possibilitat de traslladar aquests increments al client final.

Serà molt necessari que cada empresari analitzi detingudament com afecta la seva empresa aquest increment de preus, també com afecta la renda dels treballadors i quina capacitat té la seva empresa per repercutir aquests increments als seus clients.

Cada cas serà diferent i dependrà de la capacitat de l’empresa per traslladar l’increment de costos al client final, per poder assumir l’increment de costos i també l’eventual increment de sous per mitigar aquest escenari d’inflació desbocada que estem vivint en l’actualitat.

* Vladimir Fernández Armengol, Soci Crowe

tracking