x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Art. 37 CPA

Actualitzada 19/03/2022 a les 06:14
Fem recompte. Els preus dels carburants, a màxims històrics. El dels aliments bàsics, amb risc de disparar-se. Els de l’habitatge, pels núvols. I en pocs dies se sumen les cotitzacions socials, les residències sociosanitàries i la resta de l’energia. En molts casos, a més, des de les classes mitjanes-altes la cosa sembla enfocar-se com quan es va començar a fer pagar per fer rando, que bèstia com estan pujant els preus de tot. Però no, això no és el forfet natura: això són necessitats bàsiques. I sí, som molts en aquest país els que ens podem permetre posar la rando i el pa a la mateixa categoria de les nostres finances domèstiques, la de despeses en genèric, però són molts, també, per als qui és absolutament necessari distingir-ne les imprescindibles de les prescindibles, per molt aparentment imprescindibles que els semblin les prescindibles.

Tota aquesta situació ens està permetent assistir a veure la desfilada d’idees dels nostres representants polítics per a la gestió dels preus de les necessitats bàsiques. No us espereu, però, una allau de creativitat: són les de sempre. Defensar que no pugin els preus per a ningú. Apujar-los per a tothom. Aguantar la pujada un temps però després apujar-los per a tothom. I per a qui realment no pugui... a demanar ajudes a cal serveis socials. I poca cosa més. Perquè a sobre, quan ens posem creatius –i diem que no pels residents perquè els turistes o defensem tarifes més elevades per a la classe mitjana perquè la gent amb 20 milions d’euros de patrimoni ha de poder pagar-ho–, la cosa empitjora.

I mentrestant, un elefant a la sala: l’article 37 de la Constitució, la sempre ignorada progressivitat, la ja inajornable progressivitat. Inajornable per a la sostenibilitat de les finances públiques i inajornable per a la resistència de les costures que ens aguanten com a societat. Deixem de fer creure que no hi ha alternatives a apujar o no els preus de les necessitats bàsiques, perquè n’hi ha una i és molt clara: que ens apugin o no els preus i que ens els apugin més o menys en funció de la nostra capacitat econòmica. És l’hora que els governants s’hi atreveixin. És l’hora que els ciutadans madurem. Jo puc pagar un 2% més a la CASS. I tu també. Tu potser no. I tu podries arribar a un 4. Deixem de fer veure que no és així.
Etiquetes
  • #3 Cadí
    (19/03/22 18:37)

    "Aunque (los impuestos progresivos) se llamen a sí mismos “modelos progresistas”, constituyen un claro atentado al progreso, porque contrarían y suprimen el natural instinto del hombre a desigualarse, que es el que ha enriquecido al mundo y elevado el nivel de vida de los pueblos, que la imposición de esa igualdad relajaría a cotas mínimas al privar a los más habituales, a los más capaces, a los más emprendedores… de esta iniciativa más provechosa para todos que la igualdad en la miseria, que es la única igualdad que hasta la fecha de hoy han logrado imponer”.

    M.R., El faro de vigo, 4/3/1983.

    Respondre
  • #2 Hem de d'aturar
    (19/03/22 12:56)

    Hem d'aturar aquesta entrada de residents que no tenen de què viure i que compten amb la CASS i les ajudes diverses per anar tirant a les costelles d'Andorra.

    Respondre
  • #1 Veritas
    (19/03/22 10:32)

    Què???
    Justament el que hi ha és progressivitat: el 4% d'algu que guanya 100€ és EL DOBLE del 4% d'algu que guanya 50€. 
    Un import en percentatge és el que té. 
    És més, les contribucions a la CASS són desproporcionades els salaris per sobre de la mitja, ja que paguen més, mentres que la cobertura CASS és la mateixa. 
    En els països civilitzats les cotitzacions a la seguretat social tenen un topall, i en canvi aquí Andorra són il·limitades, perjudicant a la rendes per sobre la mitja. 
    Vigila que desitges perquè encara ens adonarem que els impostos a la renda a Andorra no són 10% com a màxim… sino 16,5% ja que les contribucions CASS no tenen topall. 

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts