Creat:

Actualitzat:

L’atrocitat de la invasió d’Ucraïna per les tropes russes, que acapara l’atenció mundial, amaga la crisi climàtica, malgrat haver assolit una dimensió que sobrepassa les previsions fetes en anteriors avaluacions pel Grup Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic de l’ONU. Amb el lliurament de la segona part del seu informe, els responsables arriben a conclusions demolidores i consideren que la darrera revisió, efectuada vuit anys abans, es va quedar curta en els pronòstics. Confirmen impactes irreversibles, com l’extinció d’espècies, i d’altres pròxims a la irreversibilitat, com la reducció de les geleres, canvis en els ecosistemes de muntanya i pèrdua del permafrost. Els 270 científics que han col·laborat amb l’ONU preveuen que la massa de neu de l’hemisferi nord es reduirà de manera constant. Els efectes del canvi climàtic també afecten les persones, ja que la meitat de la població mundial viu en contextos considerats altament vulnerables, sigui per la seva situació geogràfica, socioeconòmica o per la combinació d’ambdós factors.

L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic confirma la tendència a l’escalfament les pròximes dècades, amb especial incidència a les zones de muntanya. Tothom és conscient que les cobertes de neu i les geleres del Pirineu han disminuït de manera important des de la dècada dels anys setanta. Les persones de certa edat recorden que a l’hivern les nevades eren més abundants, les temperatures més baixes i sense les oscil·lacions actuals. La temperatura ha pujat 1,6 graus, des de l’any 1959, mentre que la cota de neu ha retrocedit i es preveu que, a trenta anys vista, un terç de les pistes d’esquí del Pirineu tanquin portes.

En aquest context, perd sentit la celebració d’uns Jocs Olímpics als Pirineus. Un seguit d’investigadors i centres de recerca dels països veïns van presentar, durant el mes de febrer, un manifest en què rebutjaven la proposta de celebrar uns Jocs Olímpics d’hivern als Pirineus el 2030, pels efectes negatius que tindrien sobre el medi. El manifest, que refusa el relat de la Generalitat, afirma que els Jocs no són sostenibles pels elevats consums d’energia i aigua i que el model socioeconòmic, basat en el turisme de masses, és incompatible amb els reptes socials i ambientals que afronta el territori.

tracking