x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

És una emergència

Actualitzada 05/03/2022 a les 20:01
Govern presentava dues dades que ens mostren la gravetat de la situació: 177 milions d’inversió estrangera al mercat immobiliari andorrà el 2021 (vora un 80% més que l’any anterior) i més de 6.000 habitatges amb un consum d’electricitat que indica que estarien buits. La inversió en béns immobles i l’ús recreatiu com a segona residència o turístic expulsa d’Andorra molts ciutadans i ciutadanes generant una destrucció de la qualitat de vida i de la cohesió social. El paisatge està molt deteriorat. A partir de cert nivell de renda, les persones no poden comprar un primer habitatge o queden fora del mercat de lloguer. Andorra podria acabar com una barreja entre Benidorm i Mònaco.

Caldrien mesures contundents. Com a Nova Zelanda, prohibir la inversió estrangera al sector immobiliari; o com a Suïssa, establir quotes anuals a la compra de segona residència per a no residents. Per frenar la compra i venda especulativa, es podria pujar fins a un 20% l’impost a les transmissions immobiliàries. Impost que estaria subjecte a reduccions depenent de diversos factors. Per exemple, com més temps passi entre la compra i la venda menor serà l’impost.

S’està construint a un nivell que no és sa ni per a les mateixes empreses de la construcció, ni per als professionals del sector, ni tampoc per als treballadors. Tenim un nivell d’activitat molt volàtil que tant com puja podria baixar de cop, amb molta competència deslleial de fora d’Andorra i amb molts treballadors amb contractes temporals i situacions precàries. Un moment o altre, Andorra haurà de decidir entre ser un bé d’inversió i un parc temàtic o bé un espai per viure. Si no es posen límits arribarà un moment que no tot serà compatible, i llavors serà massa tard per a tothom.
  • #7 Andorrà
    (07/03/22 16:49)

  • #6 Ciutadana
    (06/03/22 21:30)

    Felicitats per l'article!

    Respondre
  • #5 Informació
    (06/03/22 20:05)

    Els vells andorrans, la generació dels padrins d'aquests malcriats que ens governen, que no s'han guanyat cap € des de zero per merits própis, ja havia sabut veure aquests riscos, i havíen legislat que cap estranger podía tenir a Andorra més de 1.000 m2 de terreny, i crec recordar que 2 vivendes. Fàcil, però si no em falla la memòria, el Govern Pintat s'ho va carregar en nom de la tant ansiada inversió estrangera, que llavors no tenia cap altre interès que davant de la crisi, els nostres oligarques es podessin vendre els seus negocis al capital estranger, ja que en cas de que tinguessin dificultats, cap altre andorrà els podria comprar el seu ruinós negoci, i la fallida era la conseqüència inevitable. Així van salvar el cul, venent-se el país al capital estranger. Mals andorrans.

    Respondre
  • #4 Pep
    (06/03/22 11:08)

    Tant senzill com fer una llei que obligui a tota nova construccio que el 30% dels habitatges d aquesta siguin a un preu determinat nomes per a persones treballant al pais , primer natius per ajudar als joves d aqui a poder accedir a l habitatge .

    Respondre
  • #3 Bon dia Albert!
    (06/03/22 10:20)

    Tenim polítics que son de pota negra o funcionaris al servei dels oligopolis, molts d'ells sense passar per les urnes, o perden les! , a dit….i la teva proposta no encaixa en el seu objectiu, omplir les seves butxaques.Game over! Falta polítics honrats, amb seny i que estimin el país. Amb visió de futur, no de cadira! Llavors podem posar sobre la taula la teva proposta i d'altres que seran molt mes eficaces que l'actual decadència social i econòmica on ens estan portan actualment….

    Respondre
  • #2 Houston, we have a problem
    (06/03/22 07:31)

    Una societat hiper capitalista on el més important és el creixement en nom del progrés mai no podrà ser una societat igualitària i molt menys justa, i per tant els drets bàsics seran sempre convertits en mera mercaderia.

    Respondre
  • #1 Canòlich
    (06/03/22 07:30)

    Ben retrobat l'Albert més social. Els teus escrits dominicals segur que no fan -"S'està construint a un nivell que no és sa" llegeixo avui- la felicitat del nostre cònsol lauredià, l'home dels "privats", l'home que es podia veure vermell i tens quan, per dues vegades, al debat amb el Sr. Cairat a la televisió del Diari d'Andorra, es va referir a la persona que li va demanar que no es construís a la zona dels Horts del riu.

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts