Creat:

Actualitzat:

Per a moltes coses que passen acostumem a cercar una causa. Quan ens aproximem a un fet històric busquem les raons que l’han desencadenat. Fem el mateix quan no ens trobem bé físicament o anímicament. I a nivell material ho podríem exemplificar amb tants aparells i objectes que necessiten ser reparats o canviats. Sovint tendim a detectar els factors i les causes que ens ajuden a entendre per què ha passat o s’ha arribat fins a aquest punt. Si ho aconseguim ens envaeix una certa resignació o una relativa tranquil·litat. En cas contrari, el neguit pertorba la nostra pau.

Aquest principi de “causa-efecte” Jesús l’aplica a la vida cristiana. Fixem-nos en alguna sentència que recull l’Evangeli d’avui: “No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents, ni cap arbre dolent que doni fruits bons.” El fruit de l’arbre, que després Jesús relacionarà amb el comportament de cada persona, depèn de l’estat de salut de l’arbre. Per això Jesús afirma que l’home bo guarda en el seu cor un tresor de bondat i els actes que realitzarà són plens de bondat. I, al costat oposat, la relació també es dona però amb un caire negatiu.

Una primera idea que em sorgeix d’aquest ensenyament de Jesús és la necessitat de cercar la causa de les nostres reaccions, comportaments i pensaments. Seguint la imatge de l’arbre utilitzada per Jesús hauríem d’acostumar-nos a anar a les arrels per cercar el principi que alimenta la nostra manera de ser. Jesús ens dona més que una pista: cal anar al cor. Cal veure com tenim el nostre cor. Perquè força sovint detectant la causa i després d’intervenir-hi favorablement gran part de la ramificació de conseqüències millorarà.

Una altra idea és saber fer aquest exercici quan ens arriben bones notícies, quan veiem accions generoses, quan els gestos solidaris omplen d’esperança els nostres dies. Una bona ocasió la tenim aquest diumenge amb motiu de la col·lecta que realitzem a les nostres esglésies a favor de la campanya contra la fam que impulsa Mans Unides. Agraïm a Déu que hi hagi persones que es responsabilitzen dels diferents projectes en cada país, persones que ens ajuden a fer-nos més conscients de la situació de pobresa del nostre món i coordinen els projectes des de casa nostra, persones que hi col·laboren amb les seves aportacions perquè totes elles volen compartir el seu tresor de bondat amb els altres.

tracking