x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

La millor del món

Actualitzada 06/02/2022 a les 06:20
Si vostè és un amant del futbol, si us plau, no llegeixi aquest article. No vull molestar ningú amb les meves paraules. Passi als altres columnistes, n’hi ha de molt bons que no feriran la seva sensibilitat. Surti a passejar, miri un partit local des de la grada sense preocupar-se pel que pugui dir jo del seu esport preferit. Jo, que no en tinc ni idea, per primer cop m’aventuro en terrer desconegut, camp rival, visitant en estadi hostil: avui parlaré de futbol, essent una de les persones menys indicades per fer-ho. Però si els periodistes esportius sovint parlen amb ínfules de presocràtics, també hauria de poder impostar un llenguatge versemblant malgrat que no sabria explicar què és un fora de joc (i això que més d’un cop m’he sentit fora de lloc). Que el futbol no m’interessi ni gota no té a veure amb el futbol en si, sinó amb tot el que l’envolta. Cansa la seva omnipresència, que els periodistes esportius no tinguin ni idea de molts altres esports, que el Messies o el Romualdo ocupin espai social perquè s’han torçat el turmell, quan al món hi ha moltes altres urgències i necessitats. Pa i circ. És un negoci insultant: els sous desorbitats, els drets televisius, el marxandatge, el consumisme irracional, el seguidisme de ramat, les trampes i la violència com a part integrada del joc. He dit joc? Espero que ja no quedi cap aficionat espiant entre línies perquè el futbol deu ser un dels esports en què el masclisme està més arrelat i tolerat. De proves no en falten, des de l’abisme salarial entre futbolistes homes i dones, fins al ressò mediàtic. Un exemple: Clàudia Pons Xandri acaba de rebre el premi a millor seleccionadora del món (sí, del món mundial) com a seleccionadora de futbol sala femení competint amb els millors entrenadors de l’univers, perquè per a la tàctica i l’estratègia no cal testosterona ni un parell d’ous, només tenir vista i mà esquerra. Però la notícia ha passat pràcticament desapercebuda. Perquè és dona? Perquè és futbol femení? Quin hauria estat el ressò mediàtic si hagués guanyat un home? La Clàudia és de Bagà, aquí al costat de casa. I és la millor del món. Qui ho pot dir, això? Que aquestes línies serveixin perquè totes les Clàudies es plantin i lluitin pel que volen. El món us necessita.
  • #4 Conxita
    (07/02/22 02:28)

    Noi, excel·lent la teva opinió, m'adhereixo totalment! 

    Respondre
  • #3 Canòlich MO
    (06/02/22 12:38)

    Gràcies per expressar i argumentar de manera tan clara que el futbol no ens agrada a tots, que ens importa ben poc i sobretot que és molt dubtós tot allò que mou.

    Respondre
  • #2 L@ millor del mon
    (06/02/22 09:27)

    De vegades em sorprèn un article per la visió inovadora del tema que cal tractar.
    Altres són les virtuts daquest article. El seu plantejament estereotipat i ple de llocs comuns, fan dubtar que aquest no sigui un exercici des de la ironia, per atacar el dictat de l'enginyeria social; del que és politicament acceptable també en els nostres gustos.

    Respondre
  • #1 Ferran Porta i Aguilà
    (06/02/22 09:02)

    No puc sino subscriure aquesta opinió de la primera fins a l'última paraula. Al nord del Rin on visc a batzegades, aquest pa i circ és força menys evident: les dosis messiàniques són comptades, cosa que agraeixo fins a l'infinit i més enllà. El focus constant sobre ... l'"esport rei", li'n diuen? a la terra que em va veure néixer és senzillament ridícul (i molt esbiaixat, certament, pel que fa a les Clàudies).

    Respondre
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts