Creat:

Actualitzat:

Fa ara 40 anys que començà a caminar el primer Consell Executiu d’Andorra, el primer Govern, com popularment se’l va conèixer. L’Òscar Ribas en va ser el primer cap.

Una mica d’història per saber d’on venim. Ja feia 4 anys que el Consell General havia tramès als Coprínceps la Memòria de Reforma Institucional, com a text definitiu i únic en el debat sobre la reforma de les institucions, iniciada des d’abans. La qüestió de la personalitat internacional d’Andorra, en el fons la qüestió de la seva sobirania, allargava la discussió entre Coprínceps per establir el marc concret i definit de reforma i per constatar les divergències entre tots els actors en comparar els diferents documents de treball intercanviats. El Consell General, però, en la sessió del 30 de novembre del 1979 acordà “ratificar-se plenament en tot el contingut de la Memòria de 1978”. Es continuaren així els contactes, l’intercanvi de projectes entre Coprínceps i el 14 i 15 de desembre de 1980 es negocià a Casa de la Vall l’últim text entre els representants dels Coprínceps i els del Consell General, coneixent ja el decisiu informe de Karl Zemanek, director de l’Institut de Dret Internacional de la Universitat de Viena. El 8 de gener de 1981 el Consell General donà el seu acord a aquest projecte negociat. Una setmana més tard els Coprínceps adoptaren aquest document pactat en el Decret sobre el procés de reforma de les institucions.

Aquest Decret del 15 de gener de 1981 és un pacte, un acord de mínims entre Coprínceps i Consell General, una pausa entre servidors en un debat de continguts després d’uns anys de buffering, com diuen els experts d’internet. Com sabeu, aquest cercle que dona voltes a la pantalla quan el contingut que vols veure no acaba de sortir tornarà a girar, girar i girar després de la creació de l’executiu i continuarà acumulant informació en totes les memòries fins a la Constitució, quan el Consell Executiu es convertirà en Govern. L’Òscar Ribas, en les seves Memòries, diu: “La Memòria, lliurada als Coprínceps i de la qual es va distribuir un exemplar a tots els electors, constava de 96 planes, amb 12 punts ideològics i fonamentals que anys després s’assoliran amb la Constitució de 1993.”

tracking