Les set claus

El perill de les mitges veritats

No podem confondre incidència amb pressió hospitalària

Creat:

Actualitzat:

Per a tots aquells que no vau tenir l’oportunitat d’escoltar l’aclaridora sessió de preguntes del Consell General de la setmana passada, m’agradaria parlar-vos de la resposta del cap de Govern en representació de tot l’executiu, a la pregunta del grup socialdemòcrata relativa a la gestió de l’oficina covid.

En el marc de la pregunta, el líder del grup de l’oposició va aprofitar per fer un al·legat destructiu i una diagnosi molt particular de la gestió de la pandèmia per par del Govern, titllant-la de molt dolenta, tot afegint que Andorra és el pitjor país europeu en dades sanitàries, estant actualment sumits en el caos des de fa mesos.

Va quedar clar amb dades plenament objectives, que aitals afirmacions no es corresponen amb la realitat. El cap de Govern va explicar de manera molt clara i detallada la perversa i perillosa manipulació de la informació. El perill de no interpretar les dades en el seu conjunt. A l’ensems, tal i com es va dir, si bé és cert que a Andorra tenim una incidència en la població molt elevada, cal destacar que aquesta incidència obeeix a molts factors com, per exemple, la idiosincràsia del nostre país, la gran mobilitat, la gran capacitat per testar, la realització de proves diagnòstiques més sensibles i la comunicació transparent de les dades sanitàries, tal com el ministre de Salut ja ha exposat en moltes ocasions.

Però igualment, no podem caure en el parany de confondre incidència amb pressió hospitalària. En matèria de pressió i/o ocupació hospitalària, va quedar meridianament clar que en aquest moment estem amb un rànquing molt per sota que la resta de països europeus, i el que és més important, citant textualment les seves paraules, que, “en medicina, l’èxit d’un procediment i d’una gestió es mesura per les persones que se salven”, i tal com va posar en relleu amb dades, la nostra letalitat és la més baixa d’Europa.

tracking