x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Sorolls, llums i mals de cap

Una parella ha estat indemnitzada per les molèsties de sis molins de vent
Actualitzada 18/01/2022 a les 06:14
A final de l’any passat, una parella francesa va ser indemnitzada per un tribunal de Toulouse amb 110.000 euros en donar-los la raó pels danys provocats per sis turbines elèctriques, sis moderns molins de vent que es trobaven situats a 800 metres de casa seva.

La sentència ha reconegut la síndrome de la turbina: els mals de cap, insomni i depressió que els havia provocat viure durant dos anys prop del parc eòlic.

La parella atribuïa els seus problemes al soroll que fan les turbines quan giren i als llums blancs i intermitents, encesos durant tota la nit.

Expliquen que van haver de canviar de casa i com d’aquesta manera les molèsties físiques i mentals van desaparèixer. Curiosament, els informes mèdics aportats al judici negaven la influència de les turbines en la salut de les persones.
Sigui com sigui, al final la parella ha estat indemnitzada, ha canviat de domicili i aquí acaba la història. Imagino que ara si algú compra la casa en qüestió la història ja serà diferent, doncs ja no podrà al·legar que abans no tenia aquest perjudici.

En qualsevol cas, jo els entenc perfectament perquè he viscut situacions semblants, no en gran mesura però que permeten endevinar com poden arribar a pertorbar diguem-ne la comoditat mental.

A Ordino, la instal·lació del pàrquing al costat de l’hotel Coma va suposar una excessiva il·luminació nocturna que arribava fins al meu domicili. Afortunadament la meva petició va ser escoltada i en van reduir la intensitat i l’orientació... però es poden buscar exemples senzills que confirmen aquests possibilitats.

Si t’instal·len un aparelld’aire condicionat o un fanal al carrer, ja has begut oli.

Com ho soluciones? A Andorra hi ha certa proximitat i en el meu cas es va poder arreglar, a altres llocs és impossible i les teves queixes cauen en l’oblit.

Si estàs acostumat a un paisatge natural i tranquil costa molt acostumar-se a la novetat.

Tanca els porticons o abaixa les persianes, et diu algú... però si sempre has dormit amb els porticons oberts, és molt difícil canviar. Per què ho has de fer?

Òbviament són exemples que no tenen res a veure amb casos greus o en el quals es posa en perill la salut de les persones, però serveixen per il·lustrar l’origen d’aquest tipus de problemes.

Un parc eòlic a prop de casa provoca un canvi absolut en l’entorn i en la comoditat de una llar. Sempre pots provar de demanar indemnització, encara que imagino que deu resultar molt difícil que et donin la raó. Canviar de domicili resulta difícil i complicat, i tampoc és evident que puguis fer-ho.
  • #1 Nyap
    (18/01/22 09:25)

    Diga'ls-hi als que viuen amb un fanal a la finestra. Que divertit quan a l'estiu t'entren milions de mosquits si deixes obert.
    O els que viuen a la vora d'una carretera transitada inclus a les nits i que està plena de tapes de claveguera que fan soroll.
    Totes aquestes coses tenen solució, pero sembla que els comuns estàn més per la labor de cara al turisme que no pas per solucionar petits problemes dels ciutadans que els han cedit el seu poder a les urnes.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts