Creat:

Actualitzat:

Probablement la pel·lícula estatunidenca Don’t Look Up (No miris amunt) no la veurem mai doblada al català. La qual cosa és una llàstima, ja que el seu missatge satíric hauria de poder-se escoltar en totes les llengües del planeta, per tal que arribés a tothom, sense excepcions.

Quin és, doncs, aquest missatge universal que ens vol trametre el seu creador, Adam Mckay? Doncs que els humans, davant una amenaça de proporcions bíbliques, es comporten com una granota dins un pot d’aigua escalfant-se; es queden confortablement dins del pot fins que l’aigua comença a bullir. Ergo, quan s’adonen del perill ja és massa tard i es moren.

Salvant les distàncies biològiques, dues diferències entre les granotes i els humans és que aquests han estat informats des de l’inici del fet que el pot amb aigua es posava al foc. Amb ells dins, i sense possibilitat de saltar fora per anar a un altre lloc.

Però els humans tenen la seva capacitat de reacció minvada. Fa massa temps que deixem qualsevol solució dels problemes en mans de l’Administració. Des de l’educació fins a la salut i la felicitat personal. Quan van mal dades, ens girem cap a una Administració que ni té tots els mitjans ni tampoc totes les respostes. És més, a poc a poc ens hem dotat d’una classe dirigent que en comptes de tindre al cap projectes a llarg termini només hi té cicles electorals de quatre anys.

D’això va aquesta pel·lícula. Amb un embolcall de ciència-ficció astronòmica, és una crítica ferotge sobre com s’està encarant la crisi climàtica del planeta Terra.

Hi surten tots els col·lectius, des dels negacionistes fins als conversos d’última hora. Cadascun d’ells mostrant actituds que no per típiques resulten menys preocupants.

En definitiva, veure la pel·lícula és molt recomanable. Tot un exercici que, a més d’arrencar algun somriure, deixa un regust d’evidència que mostra com som d’incapaços d’enfrontar un repte de grans magnituds com l’actual escalfament global. Per tant, que Déu ens agafi confessats, ja que la destrucció del planeta Terra hauria de ser quelcom de terrorífic. Sabem del cert que moriran milions de persones. Però no estem fent prou per mitigar-ho.

tracking