Creat:

Actualitzat:

Una mirada a l'evolució de les borses, dels mercats mobiliaris i dels salaris ens permet obtenir una fotografia sobre com vivim.

L'índex MSCI ACWI, que representa el rendiment del conjunt d'accions de 48 mercats borsaris, va créixer, del 20 de març del 2020 al 7 de gener del 2022, un 87%; El SP500 ho va fer un 103%. L'índex del cost nominal de l'habitatge, al conjunt dels països de l'OCDE, ha crescut un 12% del segon quart del 2020 al segon quart del 2021.

Del 2019 al 2020, els salaris mitjans del conjunt dels països de l'OCDE van créixer un 0,46%. Dos terços dels països de l'OCDE tenen un conjunt d'impostos sobre el treball d'entre el 30% i el 45%.

La major part dels estats han sostingut les seves finances amb impostos sobre el consum i treball que pateixen sobretot treballadors, autònoms i pimes, i amb deute que els mateixos bancs centrals dels mateixos Eestats s'estan autocomprant. Els estats no poden taxar amb igualtat treball, pimes i capital, perquè el capital marxa a un altre estat si li posen traves.

En conclusió, tenim uns capitals d'especulació financera que creixen a doble dígit, escapen a tota tributació i subvencionats amb compres de deute dels bancs centrals, contra uns treballadors i empresaris que suporten normes cada cop més injustes i veuen el seu poder adquisitiu i reconeixement social minvar sense fi, amb governants que no tenen les eines per corregir-ho. A algú li estranya llavors el creixement de moviments polítics populistes?

Moltes persones potser no troben una altra manera d'expressar el seu malestar, més enllà del populisme de polítics tòxics. Per millorar la nostra vida pública, hauríem de parar d'intentar convèncer els altres i simplement aprendre a escoltar-nos, sense judici ni superioritat moral. Crec que en tota expressió pública de malestar, per ximple que ens pugui semblar, si aprofundim hi ha problemàtiques compartides a tractar.

tracking