x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La Visura

Nou ordre dels segles

Actualitzada 28/12/2021 a les 06:01
Avui, si no s’ha espatllat el calendari, és el dia dels Sants Innocents. Coneixem amb tota mena de detalls el llinatge dels bessons Skywalker i dels Avengers, però m’hi jugo un pèsol que les noves generacions no tenen ni idea d’història sagrada, tan necessària per entendre les restes del naufragi de la nostra cultura. Avui es recorda el dia en què Herodes el Gran, rei, va ordenar el sacrifici de tots els nounats per eliminar l’adveniment de Jesús el Messies, tal com havien predit els profetes. Per cert, avui és el dia en què a Peramea ensenyen als fidels les relíquies dels Martisants, suposadament dues de les víctimes (que, diuen les males llengües, van canviar als de Peracalç per un porró de vinagre). Era també el dia de les innocentades. Dic era perquè s’han perdut, com llàgrimes en la pluja. Encara no fa gaires anys, els diaris en publicaven a primera plana; després les van arraconar a la informació esportiva i diria que ara és una pràctica totalment residual. L’explicació fàcil és que cada dia hi ha tantes notícies que semblen una innocentada que seria impossible de distingir la broma de la veritat. Però crec que l’explicació real és molt més trista: ja no tenim aquell sentit de l’humor, aquelles ganes de transgredir, ni que sigui una miqueta, les costures del que és correcte i admissible. Tenim la pell finíssima i no ho suportaríem. És així, i no sembla pas que puguem tornar enrere, i si de cas anirem a pitjor: és el nou ordre dels segles.
  • #5 Pobladó
    (28/12/21 19:11)

    Cal recuperar la penjada de llufes, no podem deixar perdre una tradició com aquesta per molt prima que alguns tinguin la pell

    Respondre
  • #4 Benvinguts a LA LLEI DE L'EMBUT del s.XXI
    (28/12/21 16:46)

    Benvingut a l'embut
    O tots moros o tots cristians. O et converteixes al dictat de la majoria: O passa per la porta gran i emigra. La dialèctica de Georg Wilhelm Friedrich Hegel no és que no s'estudiï o es llegeixi. És que simplement s'obvia deliberadament i estrategicament buscar síntesis. És el nou affaire-llei de l'embut dels dictadors prínceps seguidors de Maquiavelo de principis del segle 21, que no son pocs, oi?

    Respondre
  • #3 Perjohan
    (28/12/21 11:54)

    Efectivament, ha donat en el clau. Avui en dia ens creiem amb una gran amplitut de mires, però la societat és més puritana que mai. No en un sentit litúrgic o de caràcter escatològic, però sí en lo referent als nous dogmes de fe: canvi climàtic, migracions, ideologia de gènere, política o igualitarisme econòmic.

    Respondre
  • #2 RX
    (28/12/21 09:54)

    Sempre ens quedarà el recurs de comprar el diari, retallar una llufa i penjar-la discreta i hàbilment als arquitectes de la nova normalitat

    Respondre
  • #1 Gregori
    (28/12/21 06:45)

    La nova normalitat es basa en la dissonància cognitiva, l'estrès posttraumàtic i la síndrome d'estocolm, 'Ordo at Chao' em sembla més apropiat per definir la distòpia de la nostra era, de quina altra manera podríem acceptar un canvi estructural no voluntari?

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts