Creat:

Actualitzat:

Contràriament al que pensen moltes persones, les vacunes han estat un dels majors invents de la historia de la humanitat. Representen una de les mesures més importants de salut pública i de prevenció i promoció de la salut que existeixen.

Al ser una mesura de prevenció, la seva administració ha de ser abans de tenir la malaltia. Es a dir que s’administra en persones sanes, contribuint que la persona vacunada produeixi defenses contra la malaltia en qüestió.

Totes les vacunes incloses en els diferents calendaris vacunals s’administren en persones sanes des del naixement.

Gràcies al fet que disposem de cobertures altes aquestes generen espais de convivència segurs, que beneficien tota la població. Les taxes de vacunació infantil es troben sobre el 99%.

Alhora són considerades sostenibles, gràcies que contribueixen a la no existència de determinades patologies, per tant afecten positivament sobre el sistema de salut, contribuint a la contenció de la despesa sanitària per malaltia.

I de la seva eficàcia no hi ha dubtes. Al darrere de cada vacuna existeixen infinitat d’estudis científics que garanteixen nombrosos beneficis i pocs riscos.

Uns estudis que un cop s’inicien, no finalitzen mai. Sempre hi ha investigadors que de forma contínua segueixen investigant per millorar-ne els molts efectes beneficiosos, i treballen per disminuir els efectes adversos, igual que es fa amb la resta de medicaments.

Moltes d’elles fa relativament poc temps que s’administren de forma sistemàtica i massiva a la població infantil.

Gràcies a les vacunes s’han pogut erradicar moltes malalties infeccioses, com per exemple la verola. O aconseguir taxes molt baixes d’infecció, com és el cas de la poliomielitis o del xarampió. L’impacte de la vacunació conjugada contra la meningitis als infants ha provocat quasi l’eliminació de la malaltia allà a on s’ha implantat.

L’any 1924, quan es va utilitzar per primera vegada la vacuna del tètanus en l’exèrcit durant la Segona Guerra Mundial, segur que es tenien dubtes, però tot i així s’hi va confiar i va ser clau en la seva prevenció.

Tot això ho tenim totalment assimilat. Ho entenem. Per tant, per què ens costa aplicar-ho amb la vacuna contra la Covid? Per què determinats arguments vàlids per a altres vacunes els dubten amb aquesta? La historia està del costat de les vacunes.

tracking