x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

No hi ha dues societats Covid

Actualitzada 05/12/2021 a les 06:13
Tinc la sort de treballar en una professió que m’apassiona i que, a més, em permet poder parlar amb molta gent i escoltar arguments de tots els tipus. Molts no els comparteixo, però sí que em permeten tenir una altra visió de la realitat i fins i tot empatitzar amb aquells amb qui discrepo. Dimecres passat, gràcies precisament a la meva feina, vaig compartir una estona a Diari TV amb dues persones que, per motius diversos, han escollit camins oposats respecte a la vacuna de la Covid. L’experiència em va permetre empatitzar amb una persona amb qui no comparteixo cap dels arguments que va oferir durant el programa. Tendim a simplificar les coses que no entenem o que no compartim. No es vacuna, és una negacionista. No es vacuna, és insolidària. O fins i tot a creure’ns superiors i amb el dret a decidir què està bé i què no. No es vacuna, és una irresponsable. No es vacuna, és una egoista. La veritat, però, és que darrere d’una decisió així el que hi ha és una gamma de grisos enorme. Segur que hi ha una part de la població que nega l’evident i amb els quals ni la paciència ni la pedagogia semblen una solució. Però també hi ha una part, i vull pensar que és la majoria dels anomenats “no vacunats”, que el que tenen són dubtes. I ningú no pot negar que davant d’una situació com la que estem vivint, els dubtes són més que legítims. La resposta ràpida a la qual la majoria recorrem és “jo també tinc dubtes, però em vacuno per responsabilitat”. Comparteixo l’argument però alhora animo a totes les parts a no simplificar el no vacunar-se com a sinònim d’irresponsabilitat sense matisos –hi ha gent que segueix escrupolosament les mesures de seguretat tot i no estar vacunat– ni a titllar de seguidistes sense criteri els que opten pel vaccí. No pretenc amb això fer una defensa a aquells que han pres la decisió de no vacunar-se. De fet, jo no la comparteixo. Però sí que aprofito aquest petit altaveu per demanar que ens escoltem, perquè recentment a l’ambient no es respira més que crispació i confrontació. No hi ha dues societats, els vacunats i els no vacunats. Hi ha persones a totes dues bandes, amb motius diversos, i no tot es redueix a l’acceptació o el negacionisme.
  • #13 Etty
    (05/12/21 23:58)

    Un article reflexiu amb pros i contres. Ojalà sigui l'inici d'una nova època periodística on els redactors assumeixen el seu rol responsablement.

    Respondre
  • #12 Carla
    (05/12/21 23:28)

    Gràcies Lídia per l'oportunitat de poder expressar-me. Un plaer haver compartit la meva visió i parlar-ne amb algú tan calmat i respectuós.

    Respondre
  • #11 estevet
    (05/12/21 16:57)

    Un article d'opinió de caire tolerant i obert a les creences fins i tot antagòniques sempre és d'agraïr.
    Ara bé, està molt bé estendre la mà i escoltar els arguments dels uns i dels altres però algú ha de decidir quin és el millor camí que emprar pel conjunt de la societat. I millor d'hora que tard ja que la crítica serà despietada.
    Doncs tenim:
    - Les institucions públiques (legislatiu i executiu) per mandat públic, o sigui eleccions.
    - El poble votant -referèndum- tal i com acaba de passar a Suïssa.
    (l'opció judicial resulta d'un recurs a les opcions anteriors)

    Com a individus conscients dels nostres drets -i molt menys de les nostres obligacions-, acceptem decisions preses fora del nostre àmbit personal? No tothom, la prova sent que a Suïssa, malgrat un resultat aclaparador a favor de mantenir les restriccions sanitàries, molts dels "perdedors" no accepten el veredicte popular.
    I és que el procès democràtic no es limita a votar, sinó també a aceptar els resultats, ens agradin o no.

    Respondre
  • #10 Les dues Andorra
    (05/12/21 15:59)

    Dues societats covid, al igual que dues Andorra.
    Quin sentit té negar-ho o mirar cap a una altra banda?.

    Respondre
  • #9 Eloi
    (05/12/21 14:49)

  • #8 Uala la la
    (05/12/21 14:21)

    Bravo! va dir..
    Al·lusina colors !!!! La confusió entre el que és un article d'opinió que pot escriure un o una a periodista o no o amb el que és fer periodisme redactant noticies, reportatges, documentals o qualsevol altre format per descriure e informar de cicumstàncies i realitats del present. Això, un article d'opinió, no és periodisme. Ni és molt periodistic batejar una secció qualsevol de diàleg com última paraula: perquè només el morts tenen aquest dot.

    Respondre
  • #7 Bravo!
    (05/12/21 12:17)

    Gràcies per l'article Lidia, ben escrit i sense cap mena d'ideologia. Aixó és periodisme, que vagin agafant exemple els seus col•legues i en especial el Sr. Solanelles!

    Respondre
  • #6 Jordi
    (05/12/21 11:42)

    Primer article que llegeixo en aquests ultims mesos amb seny i sentit de la responsabilitat. Sense buscar a dividir ni enfrontar . Tots fem part d una mateixa societat i a tots ens toca viure aquesta epoca de dubtes i incertesa . Havent hi com hi ha opinions cientifiques molt diferents cal respectar doncs les decisions que cadascu prengui lliurement .Sempre respectant les normes de convivencia essencials . Gracies Sra Raventós

    Respondre
  • #5 Joan
    (05/12/21 11:30)

    Les meves felicitacions. Vostè ha fet una exposició realista de la situació. Personalment em preocupa moltíssim alguns comentaris que freguen el delicte d'odi. La fracturació de la nostra societat és un fet en l'actualitat.I una part dels seus colegues de professió contribueixen interessadament a què sigui així. És per això que el seu article és una bufada d'aire fresc. Felicitats de nou

    Respondre
  • #4 Eduard López Mirmi
    (05/12/21 11:17)

    Molt bon article que enalteix la tolerància. És evident que els dubtes alimenten la comprensió i la empatia, i al final també, la convivència dins de la nostra societat. No obstant això, no hem d'oblidar altres valors, importants com la solidaritat i el respecte la ciència que ens protegeix i en fa avançar com a espècie humana.

    Respondre
Veure’n més
13
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts