x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Enfortim les relacions bilaterals

Hem convidat les forces polítiques veïnes a conèixer Andorra
Actualitzada 06/11/2021 a les 06:47
    Carles Enseñat i Ferran Costa
Andorra és un país amb una gran identitat pròpia, conegut al llarg de la història per ser un territori d’acollida, per la seva cordialitat i per les seves bones relacions. Aquesta s’ha forjat des d’una posició no-bel·ligerant que ha permès teixir bones relacions amb els països veïns. Com a representants del poble, tenim el deure de defensar i mantenir aquestes bones relacions al llarg dels anys, a través dels nous esdeveniments que van succeint al món.

Per aquest motiu, quan va aparèixer el nom del nostre país al costat del projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal que estava impulsant el Govern d’Espanya i que s’havia de debatre al Congrés de Diputats la primavera passada ens vam posar en alerta. De seguida els mitjans de comunicació van vincular el text legal amb un suposat retrocés d’Andorra cap a la llista de paradisos fiscals, arran d’una esmena de Podem.

La pandèmia ens ha demostrat que les relacions a distància i la tasca laboral telemàtica són factibles, però a la vegada ha evidenciat la necessitat del tracte personal, per incidir en els temes de gran importància. Partint d’aquí, i en el context de la llei fiscal espanyola que s’estava debatent, els grups de la coalició vam creure convenient desplaçar-nos a Madrid i a Catalunya per mantenir diferents reunions i trobades amb forces polítiques amb representació al Congrés de Diputats i al Parlament de Catalunya. Els vam explicar tots els passos que ha fet Andorra en matèria d’homologació fiscal, fent-los veure que d’aprovar les esmenes presentades, la seva llei no es correspondria amb la realitat andorrana.

Les trobades van ser d’àmbit transversal: PSOE, PDeCat, Junts per Catalunya, Partit Popular, Partit Nacionalista Basc, Ciutadans, Unides-Podem, Partit Regionalista de Cantàbria i Esquerra Republicana. En total, més d’una vintena de reunions i de contactes, coordinats amb el Govern.

El balanç de tot plegat va ser més que satisfactori, atès que les esmenes no van prosperar i aquesta llei no afectarà Andorra. A la vegada, també vam assolir l’objectiu d’explicar el nostre procés d’homologació fiscal dut a terme els darrers anys i el reconeixement de la comunitat internacional. Finalment, també vam aconseguir un reforç de les nostres bones relacions de veïnatge, uns llaços més ferms de comunicació amb els diferents interlocutors amb qui ens vam trobar.

El fet de portar a terme aquestes idees, però, no ens havia de fer tancar pàgina i passar-ne a una altra sense considerar el present i també futur, partint del passat. La pandèmia, el tancament de les fronteres, la gestió per l’arribada de les vacunes, ha fet més evident que mai com són d’importants els vincles amb els nostres homòlegs.

Així, vam veure evident que calia anar més enllà. Per aquest motiu, vam convidar-los tots a venir a Andorra, iniciant-se ahir aquest cicle que els portarà a tots a visitar el nostre país.

Junts per Catalunya ha vingut amb els seus principals líders polítics representats, fet que demostra la importància que li han donat a la trobada: el secretari general del partit, el secretari d’organització, el vicepresident i responsable de relacions institucionals, el portaveu al Senat, el diputat al Parlament de Catalu­nya, el president del grup parlamentari i el secretari d’Acció Exterior del Govern.

Fruit de les reunions de treball que vam desenvolupar durant tot el dia, vam poder tractar afers bilaterals que afecten ambdós territoris, però també vam treballar sobre fiscalitat, esports, cultura i llengua. Dos temes, aquests darrers, que ens uneixen i que ens preocupen en la mateixa magnitud. A la vegada, i ja amb un caràcter més distès, van poder conèixer Casa de la Vall: van fer un viatge a la nostra història i tradicions, i van fer un retorn al present visitant l’hemicicle del nou edifici del Consell General.

La trobada amb Junts per Catalunya va ser la primera, però ja n’hem tancat una altra, que serà amb el Partit Nacionalista Basc (EAJ-PNV). Volem retornar a tots la cordialitat i bona entesa que ens van oferir mesos enrere. Alhora, també seguirem explicant la realitat d’Andorra des del nostre país i a tot arreu on sigui necessari.

* Carles Enseñat, President del grup demòcrata

* Ferran Costa, President del grup liberal
Etiquetes
Veure’n més
21
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts