Creat:

Actualitzat:

Ja fa temps que els estudis actuarials de la CASS vaticinen que a principi d’aquesta dècada el fons de reserva de jubilació entrarà en dèficit i a final de la següent s’esgotaran les reserves del fons. Val a dir que el problema no és només nacional, sinó de la gran majoria de seguretats socials de l’entorn, que ben aviat notaran l’efecte de l’entrada a la vellesa de la generació del baby boom.

Fet el matís, a Andorra el bulb superior del rellotge de sorra ha anat consumint-se gradualment davant la passiva mirada dels representants polítics, que feien cas omís a les inajornables advertències que instaven a la reforma del sistema de pensions. Ara que ja es veuen les eixordadores orelles del llop ja no ha quedat altre remei que capbussar-se en l’àrdua recerca de solucions que facin sostenible el sistema de pensions sense deixar de banda la dignitat de l’envelliment.

La creació de la comissió d’estudi al Consell General per on han passat diverses veus autoritzades en longevitat i pensions ha servit perquè experts de fora hagin fet el diagnòstic que fa anys urgia que fessin els d’aquí, els que seuen i seien a l’hemicicle. I ara, la publicitat se l’enduen aquells que quan tenen un micròfon al davant destinen la intervenció a congratular-se d’haver assolit el consens polític per afrontar la reforma del sistema de pensions. Només faltaria, és la seva responsabilitat legislativa!

Defugin dels discursos grandiloqüents, tothom ja convé que aquesta problemàtica és transversal dins de la societat. Ara, per fi, ve la fase del treball ingent, de càlculs matemàtics, de sospesar l’impacte de les mesures, d’equilibrar de manera solidària la càrrega econòmica que haurem d’assumir, de calibrar la transitorietat de les mesures, de garantir pensions dignes... en resum, de fer política. Resten més de 16 mesos de legislatura, facin-nos el favor de no escatimar esforços per tal d’arribar al 2023 amb un paquet de mesures acordat que no sigui susceptible de ser endarrerit, un cop més, pel tacticisme de la contesa electoral.

tracking