Creat:

Actualitzat:

L’escultor Jaume Plensa torna a ser notícia per la inauguració d’una escultura en un passeig fluvial davant de Manhattan. Es tracta d’una obra de dimensions gegantines, de 24 metres d’altura, que representa el cap d’una nena que convida al silenci i la reflexió, en homenatge a l’aigua. Sovint, els espais públics urbans han quedat relegats a un segon pla; les necessitats de convivència i participació social, que tenien per escenari la plaça, es realitzen en nous àmbits, basats en el consum, el que l’antropòleg Marc Augé denomina els “no-llocs”, com els centres comercials o les terminals d’aeroports. Al respecte, Plensa afirma que les escultures que realitza per espais públics nous han de crear un lloc que afavoreixi la interlocució i el diàleg amb l’entorn i els seus habitants.

La nova escultura rememora els 7 Poetes que presideixen la plaça Lídia Armengol. L’any 2014 aquesta plaça va acollir el conjunt de Plensa integrat per set escultures, cedides per BPA al comú d’Andorra la Vella per un període de vint anys renovables per cinc més. L’entitat financera havia encarregat diverses obres a l’escultor per ser destinades a un espai públic. En declaracions del mateix escultor, amb els 7 Poetes, en què cada cos representa una de les set parròquies, intentava evocar els eremites que van viure al segle V a l’Orient Mitjà asseguts dalt d’una columna. Aquest conjunt, malgrat que no es va concebre per aquest lloc concret, ha passat a constituir l’ànima d’una plaça que presideix el nou edifici del Consell i les instal·lacions del comú de la capital. També ha esdevingut una imatge icònica, especialment el dia de la Constitució, plenament integrada a l’entorn urbà.

L’espai públic ha evolucionat a Andorra amb ampliació de voravies, reducció del trànsit i creació de zones per a vianants que dinamitzen els carrers i afavoreixen el contacte entre les persones i el seu entorn.

També l’escultura pot esdevenir una eina per transformar l’espai públic i reforçar els vincles entre la ciutat i els seus habitants i permetre una nova relectura del lloc, com s’ha aconseguit amb els 7 Poetes: exerceixen un poder gairebé hipnòtic, generen energia sobre qui els observa i esperem que il·luminin els representants polítics sobre els quals leviten en els seus pedestals.

tracking