La tribuna

Resiliència empresarial: liderar en temps adversos

Després de tot el que hem viscut no tindria cap sentit tornar al punt de partida

Creat:

Actualitzat:

És la paraula que millor defineix el moment. Resiliència. En els últims mesos n’hem sentit a parlar a tot arreu: als mitjans de comunicació, als llibres de psicologia i als de negoci, a la feina i als fòrums empresarials. Se’ns ha dit que la clau per enfrontar la incertesa del moment i poder avançar amb èxit cap al futur és precisament aquesta: ser capaços, no només de resistir els xocs, sinó d’adaptar-nos als canvis amb agilitat.

Crec que no m’equivoco si dic que, a hores d’ara, podem afirmar que moltes empreses, i la societat en general, hem demostrat sobradament que la resiliència forma part del nostre ADN.

Després d’una crisi global com la que hem viscut, si mirem al nostre voltant trobem una infinitat d’exemples que ens demostren, no només que hem estat capaços de resistir, sinó també de sortir-ne enfortits.

Una mostra clara n’és, sens dubte, la digitalització i el teletreball. Bona part de les organitzacions han incorporat en temps rècords tot un nou sistema de funcionament que potser, seguint el curs natural, hauria trigat mesos o fins i tot anys a assimilar-se. Així, hem estat capaços de reorganitzar-nos i d’instaurar nous mecanismes al nostre dia a dia per continuar endavant. Davant una crisi imprevisible com la de la Covid-19 no hem quedat paralitzats, ans al contrari, ens hem activat amb més rapidesa que mai.

Ara bé, és evident que després de tot el que hem viscut no tindria cap sentit tornar al punt de partida i esborrar tot el que hem après en aquest temps. És moment de reflexionar, de fer una anàlisi profunda dels encerts i dels errors i d’extreure totes les lliçons que ens ha deixat la pandèmia. No ens podem conformar. Hem d’aconseguir sortir reforçats d’aquesta crisi i incorporar aquests nous coneixements com a part de la nostra gestió empresarial.

És precisament per això que en aquesta 32a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu ens proposem posar sobre la taula aquests aprenentatges tot acostant-nos a les experiències i casos d’èxit d’empreses del nostre entorn. Durant dues jornades oferirem un espai de diàleg per posar en comú els reptes que tenim al davant però també diferents estratègies per abordar-los. Ho farem, com sempre, a través de la mirada de més d’una vintena d’experts de diferents àmbits que ens aportaran les seves perspectives de futur i les seves experiències d’èxit al capdavant de projectes empresarials de referència, tant dins com fora del nostre territori. Tots ells són exemples de lideratge en temps de crisi.

Per descomptat, i com ja és habitual, Andorra estarà molt present en aquesta trobada. De fet, entre el 18% i el 20% dels assistents que anualment participen en el congrés provenen del Principat. Aquest és un lligam que ens enriqueix i que ens permet compartir les inquietuds i els reptes de l’empresariat català i andorrà. En un context com l’actual, en el qual la cooperació i la solidaritat entre empreses són essencials per poder créixer, hem de posar més en valor que mai aquells espais que ens uneixen i que afavoreixen les sinergies entre uns i altres.

Des de la nostra organització continuarem apostant fermament perquè aquesta sigui una trobada que ens acosta i aporta valor a una banda i l’altra del Pirineu.

*Vicenç Voltes, President Trobada Empresarial al Pirineu

tracking