x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Democràcia en perill?

Els estàndards del 1993 han esdevingut pura façana
Actualitzada 25/10/2021 a les 06:28
L’article 1 de la nostra constitució proclama:

Andorra és un Estat independent, de Dret, Democràtic i Social.

La independència d’un acaba on comença la de l’altre. És palpable en un país com Andorra. També ho és quan es tracta d’Estats més poderosos.

Resumint molt: l’Estat de Dret pretén restringir el poder de l’Estat mitjançant la norma prèviament establerta i jerarquitzada, en definitiva: via el dret; l’Estat democràtic considera que la sobirania resideix en el poble i aquest ha de disposar de com més elements millor per a poder-la exercir: eleccions, cert, però que no tenen per què ser l’únic canal de participació en les decisions: separació de poders també, existència de contra poders, informació independent, real, règims de control i de sanció i, sobretot, un sistema de valors comuns afermant el conjunt; l’Estat social defensa com a pilars bàsics: la protecció social, el dret al treball, el manteniment dels serveis públics essencials i les polítiques macroeconòmiques de suport a l’activitat econòmica i a la feina per a poder garantir a la ciutadania una vida digna.

Només mirant al nostre entorn més immediat –Europa–, és fàcil comprovar com els estàndards plasmats el 1993 s’han anat esquinçant, com certs conceptes s’han anat tergiversant i alguns dels principis han esdevingut pura façana.

A casa nostra cal lamentar també que massa signes porten a pensar que seguim aquesta mateixa deriva.
És lamentable veure com, dins dels Estats, la separació de poders es transforma en quelcom cada cop més indefinit: és encara el Parlament l’òrgan legislatiu o s’ha transformat en pura cambra de ratificació de les voluntats de l’Executiu? Del Judicial? Fins i tot d’algun lobby?


És lamentable veure com des de l’exterior, amb suport més o menys conscient de ciutadans esdevinguts sobretot consumidors, les grans multinacionals minen institucions i valors.


La democràcia es desmembra i no ens n’adonem: està en perill.
  • #7 Esteve
    (25/10/21 20:29)

    Josep, unes excel·lents reflexions -com sempre-.
    Si m'ho permets, crec que a moltes persones ens agradaria molt que aquestes reflexions, aquestes idees que insinues, les ampliessis i ens donessis resposta, des del teu punt de vista, a les preguntes, als interrogants que planteges lúcidament en el teu article.

    Respondre
  • #6 Apache
    (25/10/21 15:34)

    Parlar de democracia a Andorra es com parlar de drets de les dones a Afganistán.

    Respondre
  • #5 Demos?
    (25/10/21 08:40)

    L'autèntica democràcia va néixer i va morir a Grècia, els romans van voler implantar una cosa semblant, però a la fi, els seus cèsars van imposar les seves dictadures. A principis de segle XIX, els jueus es van inventar la "democràcia participativa" amb la finalitat d'acabar amb les monarquies centreeuropees, que perjudicaven els seus negocis, i així van anar passant els anys, fins arribar al que tenim avui dia, vots comprats i rentats de cervells amb màrqueting polític al servei del capital.

    Respondre
  • #4 El dissident incòmode
    (25/10/21 07:56)

    Malauradament, Sr.Dallerès, la democràcia i la constitució estan prostituides i adulterades.
    És a dir, parlen d'uns drets, que en realitat una colla de lladres ens han robat.
    La manca d'ética i moral de la classe política i els seus fidels i adeptes, ha generat el naixement d'una cleptocràcia perversa i endèmica, que no respecta a la persona, quedant desprotegida per una més que evident manca de separació de poders.
    El pitjor dels mals que pot patir una societat.

    Respondre
  • #3 Cisquet
    (25/10/21 07:31)

    La democràcia ha estat robada pels lobbies!

    Respondre
  • #2 Dembé
    (25/10/21 07:29)

    Democracia es votar cada 4 anys?
    Q voti el 40% de la poblacio??
    Votar al partit unic?
    La microcorrupcio es democracia?

    Respondre
  • #1 Sortirem de la caverna platònica?
    (25/10/21 07:05)

    La democràcia s'ha convertit en un mitjà per saquejar i usurpar l'autoritat del poble, quan els ciutadans no tenen poder per controlar les institucions i governants corruptes, la democràcia no existeix, doncs demo significa poble i cràcia poder, i el poble no té poder polític algun, excepte votar botxins.

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts