x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Dia per la Protecció de la Natura

Actualitzada 18/10/2021 a les 06:12
“Ha arribat l’hora en què tots els pobles i governs del món prenguin consciència de la marxa suïcida que la humanitat ha emprès a través de la contaminació de l’entorn i la biosfera, la dilapidació dels recursos naturals, el creixement sense fre de la població i la sobreestimació de la tecnologia. Cal revertir immediatament la direcció d’aquesta marxa, a través d’una acció mancomunada internacional.”

Aquestes paraules foren pronunciades el 1972 pel que fou president de l’Argentina, el general Juan Domingo Perón. En ser escoltades pel llavors Secretari General de les Nacions Unides, l’austríac Kurt Waldheim, les va fer seves a l’Assemblea General de l’ONU. Això va iniciar el camí fins que la protecció del medi ambient acabés sent inclosa com un objectiu primordial de l’Agenda 2030.

Per això, en un dia com avui, el que se celebra el Dia Mundial de la Protecció de la Mare Natura, cal recordar que les paraules, el llenguatge, són tan importants com els objectius a aconseguir.

Perquè les maneres fan l’home. Quan es perden tot es degrada i esdevé decadent. Per tant, malgrat la urgència de prendre mesures per pal·liar la pèrdua de la biodiversitat, per preservar la vida de la biosfera, cal evitar, de totes totes, la mala educació quan es defensa la causa, tot cuidant el llenguatge.

Tot i que les paraules només són paraules si no s’acompanyen d’accions. Però recordant que gràcies al llenguatge es pot arribar al cor de les persones, tant per defensar una causa noble, com per arribar a les seves tripes per provocar ràbia i destrucció. En efecte, la llengua és l’únic múcul del cos que tot i no tenir cap os, és molt capaç de trencar-los.

Per això cal insistir a tenir cura del llenguatge. La forma de dir les coses és cabdal si es vol aconseguir la cooperació de tota la societat. Parlar de forma abrupta, vulgar, sense mesura, acaba generant més conflicte i més desafecció.

Resumint, la història està plena de fites que en realitat són grans discursos. Discursos educats que han canviat el curs de la humanitat. Fins i tot en Winston Churchil ho va deixar clar parlant d’un afusellat: “Quan has de matar un home, no costa res ser educat.”
  • #7 Kipling Rudyard
    (19/10/21 09:29)

    S'il vous plaït, un café noir! Le sucre je le prens de la table pour faire un canard.

    Respondre
  • #6 Kipling Rudyard
    (18/10/21 16:44)

    CARROI va dir..
    Buit de contingut i ple de retòrica quan ni tan sols es posa de manifest el resultat de fites mundials per a la reducció de la industrialització tòxica la que contamina o la reducció d'habitats naturals i salvatges i verges com l'Amazonas. Per no mencionar no es menciona ni Paris i en que ha quedat o sobre la propera convenció en relació a fites medioambientals a Glasgow Cop26.

    Respondre
  • #5 CARROI
    (18/10/21 14:13)

    Buit de contingut Quan esteu formant part al comu d andorra amb democrates i liberals

    Respondre
  • #4 Día mundial de la hipocresía
    (18/10/21 12:53)

    Creiem parlar per nosaltres mateixos, que pensem per nosaltres mateixos, però en realitat no fem més que repetir determinades consignes politico-econòmic-ideológic-culturals de les agendes mundials, les mateixes agendes que permeten la destrucció i explotació de la mare terra, estem venuts.

    Respondre
  • #3 Sempre!
    (18/10/21 11:31)

    El "dia" de la protecció de la Natura es... SEMPRE ! Llàstima de les misèries humanes, L'ignorancia la primera, que fa que atempten contra la pròpia teulada! I lo de celebrar "dies de..." es senzillament una manera de tenir-nos a tots entretinguts i dirigir-nos el pensament. Així, cada dia tenim una "celebració "i no cal pensar ni parlar de res més!

    Respondre
  • #2 Kipling Rudyard
    (18/10/21 11:29)


    "En els dies en què tothom començava en justa igualtat, el lleopard vivia en un lloc anomenat High Veldt ........ totalment nu, calent i brillant, on hi havia sorra i roca de color sorrenc i només matolls d'herba sorrenca" Fa segles i segles que el lleopard llueix taques i ditades.

    Respondre
  • #1 Oriol
    (18/10/21 07:49)

    Des de l'any 72 cap aquí la destrucció de la naturalesa a estat exponencial, per compensar això, la neollengua melosa i la retòrica s'utilitzen com amortidor social.

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts