La tribuna

Viure saludable(ment)

Hem intentat facilitar a tothom l’accés a una ajuda especialitzada

Creat:

Actualitzat:

Un any més el dia 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental i, com sempre, la Federació Mundial de Salut Mental escull per votació l’eslògan que ha d’ajudar a fer visible la causa i sensibilitzar la societat. Enguany el lema escollit és La salut mental en un món desigual, un crit d’alerta que s’aguditza especialment davant la pandèmia provocada per la Covid-19, que ha desestabilitzat l’estat psicoemocional i socioeconòmica de la ciutadania.

A Andorra hem intentat adreçar aquesta situació facilitant a tothom l’accés a una ajuda especialitzada en aquest àmbit. Així, fa uns mesos vam tirar endavant el programa d’atenció en salut mental en el marc de la Covid, destinat a les persones que han passat la malaltia, que han perdut algú per culpa d’aquesta o que han experimentat un fort impacte per les mesures que han hagut d’establir-se per fer-li front –siguin econòmiques, socials o de qualsevol altre caire.

Una vintena de persones ja hi participen, però el cert és que només havent arribat a una sola persona que d’una altra manera no hagués demanat ajuda ja paga la pena. Oferint suport especialitzat en les primeres etapes d’una crisi es disminueix el risc que aquesta acabi cronificant-se o agreujant-se a llarg termini, i això és el que cal evitar en la mesura del possible.

El problema és que sovint les malalties mentals segueixen estigmatitzades i les persones que les pateixen se senten assenyalades. Per això, en el marc del Pisma –el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions–, una de les accions prioritàries que es vol realitzar és la sensibilització de la població en el que hem anomenat la lluita contra l’estigma.

I és que les persones amb trastorns mentals tenen una doble barrera a l’hora de relacionar-se i ser part activa de la societat: per un costat, la que provoca la mateixa malaltia i per l’altre costat, la que provoca aquest estigma. Som conscients que s’ha de treballar per eliminar aquesta segona part, i per això volem potenciar formacions per combatre els prejudicis latents i afavorir una actitud positiva vers les persones afectades.

Precisament enguany Andorra arriba a la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental pocs dies després de la constitució formal de la Taula Nacional de Salut Mental, un òrgan participatiu, transversal i consultiu en què hi ha representades les associacions vinculades amb la salut mental, les entitats prestadores de serveis i diversos ministeris i administracions comunals implicats. Un espai imprescindible de reflexió, per compartir coneixements i afavorir el treball col·laboratiu.

També avancem fermament cap al redactat final de l’abans esmentat Pisma: s’ha lliurat el primer esborrany a les entitats i associacions i aquestes ens faran arribar pròximament els seus comentaris i suggeriments per millorar-lo. El Pisma ens permetrà adoptar un model d’atenció comunitari i centrat en la persona, tal com proposa l’OMS, i requerirà que transformem el model d’atenció actual. Aquesta visió comunitària i centrada en la persona serà el primer pas i ha d’esdevenir comuna en tots els àmbits, no tan sols en salut. De fet, la salut mental s’ha de tenir en compte en totes les polítiques que s’impulsin des de les institucions. I sí, això també implica pensar, aclarir i desenvolupar la tan reclamada inclusió de la psicologia en la cartera de serveis.

La millora de la salut mental de la nostra població és un objectiu clau del Govern, però ha de ser-ho també de tots i cadascun de nosaltres. Només entre tots podrem evolucionar cap a una societat més saludable, inclusiva i plural.

* Helena Mas, Secretària d’Estat de Salut

tracking