x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Salut mental en període post Covid

Actualitzada 05/10/2021 a les 06:17
    Núria Pons
La pandèmia ha fet palès que la salut mental no pot estar relegada a un segon pla. La situació que ens ha tocat viure ha truncat objectius, ha afectat el benestar, i ha modificat dinàmiques familiars i l’estabilitat econòmica de moltes persones. Aquest fet ha derivat en un agreujament i increment de les problemàtiques de salut mental, en totes les franges d’edat. Infants i joves han patit els efectes d’estar mesos sense anar a l’escola, tancats a casa i, en alguns casos, afectats per situacions familiars que no haurien de veure o patir mai. Entre la població adulta ha augmentat l’ansietat, la tristesa, el dol en el pitjor dels casos i la por a un futur incert. El mateix que els padrins, però sumant-hi la por a l’empitjorament de la salut, al risc permanent de contagi i a la solitud (no tots sabien fer ús de les noves tecnologies per contactar amb familiars i propers).

També han augmentat els casos més greus: depressions, trastorns de la conducta, efectes de la violència de gènere, suïcidis...

Davant de la demanda social en augment, calen actuacions immediates: prevenció, intervenció i formació dels professionals. El Govern ja ha fet passos en aquest sentit, com el programa d’atenció psicològica Covid-19. A la vegada, cal allargar aquesta consciència de preservar l’aspecte emocional de la població més enllà de la problemàtica de la Covid.

Per aquest motiu, i tal com vaig exposar dissabte passat durant el congrés de Demòcrates a la ponència La salut mental en període post Covid, és necessària una revisió, i si cal actualització, dels programes de prevenció i d’actuació en salut mental per adaptar-los al context postpandèmia, així com reforçar la comunicació perquè arribin de manera planera i senzilla a les persones amb problemes de salut mental o susceptibles de patir-ne. A la vegada, cal que el rol rellevant de l’acció en salut mental no es quedi només en període post Covid, ha de ser considerat sempre servei essencial.

Des de Demòcrates estem convençuts que el Govern comparteix aquest posicionament i que hi incidirà. De fet, la propera posada en marxa d’un centre especialitzat per tractar infants i adolescents amb problemes d’addicions i conductuals n’és un bon exemple.
Etiquetes
  • #1 $I$T€MA
    (05/10/21 07:56)

    Doncs això, prozac i ansiolítics per a tothom, així donarem menys guerra.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts