Creat:

Actualitzat:

La comissió creada pel Consell per estudiar la sostenibilitat de les pensions ha comptat amb la participació de diferents experts. Hem llegit amb atenció les entrevistes realitzades als ponents proposats pel PS i la CASS. Ambdós coincideixen en el fet que les pensions a Andorra són baixes, per sota del nivell mitjà europeu, i que cal afrontar prestacions dignes. L’experta del PS no veu un risc de col·lapse immediat per al sistema andorrà de pensions; l’expert de la CASS admet que la reforma del 2014 va retardar el dèficit en vuit anys i l’esgotament del fons de reserva en sis, per això creu que suportaria el pagament de tretze anys al ritme actual, si deixessin d’entrar euros a la caixa del sistema. Per l’expert de la CASS, els problemes de les pensions es deriven de l’increment de l’esperança de vida, del baix tipus de cotització i de la rotació del mercat de treball que fa que molta gent cotitzi poc temps. Per l’experta del PS, els problemes es deuen a un mal funcionament de la institució i a les quantitats destinades al sistema, que són inferiors a la resta de models socials europeus.

En l’àmbit de les propostes, coincideixen a dir que el sistema ha de ser sostenible; per això és inevitable incrementar les cotitzacions i endarrerir l’edat de jubilació de forma gradual. Però, s’aprecien diferències entre els dos assessors; l’expert de la CASS planteja dissenyar plans privats complementaris que, en cas de no incorporar-se a la reforma, obligaria a incrementar les cotitzacions fins al 30%. L’experta de la CASS, sense descartar plans d’empresa, no és partidària dels plans privats i aposta per un sistema redistributiu, amb limitació de les pensions més altes; creu que les empreses i els treballadors poden suportar una cotització més elevada que proporcionaria més ingressos i permetria que les pensions siguin més dignes. En la seva opinió, la sanitat s’hauria de pagar amb impostos, com l’educació o les carreteres.

Finalment, els experts coincideixen en la necessitat d’una reforma que s’ha de fer al més aviat possible. Veuen necessari un pacte d’Estat amb un ampli consens per emprendre mesures que ens acostin als nivells europeus. La reforma de les pensions sembla imparable; és desitjable que, sigui quina sigui la solució, garanteixi una prestació digna.

tracking