x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

La boira xinesa (I)

Actualitzada 04/10/2021 a les 06:14
En un mes, quan els règims autocràtics han demostrat que estan disposats a fer el que vulguin, quan vulguin, contra la seva pròpia gent, és reconfortant veure com més a prop nostre que l’expresident de França Nicolas Sarkozy ha estat declarat culpable de finançament il·legal de campanyes i estarà complint arrest domiciliari durant un any com qualsevol ciutadà.

Però és la Xina la que em té preocupat, i no el si Sarkozy, durant els mesos a venir, dinarà al seu restaurant favorit Le Fouquet’s.

Una sèrie de moviments aparentment dispars durant els darrers mesos sumen ni més ni menys que a una aposta generacional que Xi pot produir la potència dominant del món en un futur previsible.

Cada setmana, Xi augmenta encara més les apostes, des de reduir les llibertats personals aparentment mundanes com els bars de karaoke o limitar el temps permès als adolescents per jugar en línia.

És només en el context de l’augment de la repressió de Xi al seu país i les seves ambicions expandides a l’estranger que es pot comprendre la decisió del primer ministre australià Scott Morrison la setmana passada de signar un nou acord de defensa amb els Estats Units i el Regne Unit.

Per a la Xina, la nova era ha estat sinònim d’un ràpid retrocés de la liberalització econòmica, una repressió de les llibertats individuals, una escalada dels esforços d’influència global i un enfortiment de la seva potència militar.

La repressió econòmica xinesa del PCX va començar amb la impactant suspensió de l’oferta pública inicial (IPO) d’Ant Group, afiliada financera d’Alibaba, probablement per frenar el poder del seu fundador Jack Ma.

Ja gairebé s’ha eliminat un valor de 2 bilions de dòlars de les 8 principals quotes tecnològiques de la Xina el 2021 després dels cops a Baba, Didi i altres grans noms de dues síl·labes. Xi Jinping ha decidit que, entre promoure l’estabilitat dels mercats i el poder de l’estat, és del seu interès afavorir l’estat i el PCX.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts