Creat:

Actualitzat:

El passat 28 de setembre se celebrava el Dia Internacional del Dret a Saber. Aquell dia, aquí va saltar la notícia que la futura llei de transparència, la que obligarà les institucions a publicar salaris i auditories, entre d’altres, no inclou un règim sancionador. Vaja, que no les multaran per incomplir-la. Encara que potser no és tan important el fet de sancionar com la voluntat d’acompliment de la llei.

Vist que en altres estats europeus per fer-la complir cal portar als tribunals tant executius com administracions, segurament aquí acabarà passant el mateix.

Cal tocar de peus a terra, doncs, ja que l’obscurantisme actual no es veurà il·luminat de sobte per encendre l’espelma de la llei de transparència. Més aviat als qui fins ara “negociejaven” en un reservat, els farà un salt el cor. De manera que començaran per ignorar les demandes, fent com si sentissin ploure. A continuació, si s’enfronten a una resolució favorable a donar la informació, la portaran a la Batllia. Tot i el risc de perdre, guanyaran temps. I si perden, retardaran tant com puguin l’acompliment de la sentència.

Per això, potser convindria més que quan una Institució es negui a donar informació a la ciutadania, i s’acabi a la Batllia, siguin els batlles qui prevegin sucoses multes per als treballadors públics amb tendència a procrastinar. Al cap i a la fi, són aquestes persones les que miraran de retardar l’acompliment de les sentències. En cap cas s’hauria de multar les institucions. Perquè pagar una multa amb diners públics és com multar tota la població.

Al cap darrer, la qüestió del Dret a Saber no és insignificant. Caldria blindar-lo constitucionalment. Mentrestant, caldrà defensar-lo als mitjans, als despatxos, a les xarxes, a la Batllia i allí on calgui.

Perquè, tal com ens recorda Civio, i cito, “L’opacitat institucional llasta el nostre progrés, condueix a la irresponsabilitat i al mal govern, genera una ciutadania apàtica i sumeix la societat en la manca de confiança. En aquest context, exigir claredat, avenços ferms i donar suport a la societat civil especialitzada en aquest terreny suposen accions cíviques importants”.

Aquí també estarem amatents per seguir elevant el nivell d’exigència cívica i per defensar els nostres drets.

tracking