Creat:

Actualitzat:

Estem afrontant enormes reptes com la pandèmia, l’emergència de l’habitatge, el canvi climàtic o l’acord d’associació que requereixen molt talent amb unes institucions ben preparades..

No obstant, patim un deteriorament del prestigi de la política i del fet públic que n’allunya el talent. Els ciutadans cada cop es mostren més allunyats i desconfiats de la política. Moltes persones i grups d’interès troben massa forats per influir sense haver de participar públicament, privatitzant l’espai públic. Els partits tendeixen a ser agències de col·locació i de favors personalistes.

Per revertir aquesta tendència hauríem d’establir les llistes obertes. Cal que siguin els ciutadans qui elegeixin els millors i no els partits. Caldria incorporar i promoure el talent dels nostres residents progressivament creant un òrgan polític específic per als residents de representació i debat públic. Hem de reduir el clientelisme a l’administració impulsant els càrrecs de carrera i formació, limitant els poders de l’executiu per nomenar càrrecs i duent a terme més avaluació de polítiques públiques. Hem d’impulsar la transparència de tots els lobbies i grups que actuen pressionant les nostres institucions, amb un bon registre públic i l’obligació dels polítics de mantenir la seva agenda de reunions pública. Hauríem d’obligar que cada mitjà de comunicació faci públic qui són els seus propietaris.

La vocació pública és una de les professions més meravelloses i difícils que hi ha, cal recuperar-ne el prestigi, en unes institucions independents, fortes i ben dissenyades que siguin liderades per les persones més ben preparades i amb millors competències. Hem de recuperar el propòsit autèntic de la política amb bones polítiques públiques, talent i creativitat. El compromís és el primer pas.

tracking