Creat:

Actualitzat:

L’erupció del volcà de La Palma ens recorda que no podem obviar la força de la natura. Ja fa més de deu dies que l’expulsió de lava del volcà de Cumbre Vieja està sepultant totes les cases que es troba pel seu camí i amb elles els records i béns de moltes famílies. Sortosament, no es lamenten víctimes, però són nombroses les llars que han quedat afectades. Una de les preguntes que venen al cap és, com és possible que aquests habitatges estiguin tan a prop del volcà? Possiblement pel mateix que trobem cases ben a vora del mar o en zones de risc d’allaus o inundables.

En el cas de La Palma, desconec quan i per què es va permetre la construcció: potser la poca freqüència de l’activitat volcànica va fer oblidar els seus perills, per la manca d’estudis sismològics més contundents, o simplement, pels interessos econòmics d’alguns o l’especulació immobiliària. Aquestes situacions no són exclusives de les illes Canàries. La geomorfologia del nostre país fa que tinguem pendents acusats i amb ells riscos naturals geològics, com poden ser esllavissades o despreniments. També estem exposats a riscos meteorològics com les allaus o inundacions. Tots recordarem els aiguats del 1982 que van posar en relleu les zones inundables o l’allau d’Arinsal que va afectar diversos edificis construïts en zones d’afectació.

De tant en tant la natura ens recorda la seva força, la nostra vulnerabilitat i ens evidencia que en els plans d’urbanisme no sempre han prioritzat els perills naturals per damunt dels interessos econòmics. Afortunadament aquests plans s’actualitzen periòdicament, permetent corregir errors i irresponsabilitats anteriors. Tanmateix, els nous avenços i estudis científics permeten redefinir amb més exactitud les zones perilloses, preveure noves qüestions com poden ser les relacionades amb el canvi climàtic i contribuir a les modificacions pertinents per minimitzar els riscos a què estem exposats.

tracking