Creat:

Actualitzat:

La gestió de la pandèmia ha confirmat evidències que fins ara només eren idees més o menys acceptades. La tecnologia i la digitalització són i seran peces clau per afrontar qualsevol desafiament econòmic, sanitari, ecològic o social, però també per posar en marxa sistemes de teletreball que garanteixin l’activitat. Tanmateix, tots som conscients que el que ens ha portat a assumir aquest repte de forma tan forçada, és al mateix temps és el que ens ha fet odiar una implantació natural de les tecnologies. Empreses, escoles i institucions hem fet un pas endavant en la digitalització, aconseguint treballar a distància. Però tot just després d’una millora de la situació de la Covid, ràpidament hem intentat tornar a la normalitat, tornant als llocs de treball i fomentant les reunions presencials.

La veritat és que ho agraeixo. No hi ha res millor que parlar amb algú mirant les seves reaccions, la comunicació no verbal continua sent clau en les relacions i quan es tracta de feina o estudis encara pren més importància per entendre el que pensa el qui tenim davant. Als partits ens passa el mateix, si no podem tractar de forma més propera els militants, difícilment podem donar resposta a les inquietuds de la ciutadania, per molts canals de comunicació digitals i plataformes que puguem crear. El tu a tu és importantíssim i crucial. Però haurem d’aprendre a trobar un punt mig.

Aquest canvi d’actitud, encara que forçat, ja no té marxa enrere. Les tecnologies digitals seguiran sent indispensables per al futur de les empreses, institucions i, per descomptat, la ciutadania i administracions. Els desafiaments als quals haurem de fer front els propers anys requereixen una mentalitat oberta, creativa i innovadora.

Les institucions han d’implementar i treure profit de les tecnologies emergents, que són les que transformaran el món. És el cas de la intel·ligència artificial, big data, cloud, l’internet de les coses o el 5G. Totes elles seguiran evolucionant i aportant múltiples usos i aplicacions.

El món empresarial ha de seguir apostant per la digitalització de la seva operativa interna, dels processos productius i de la força professional, atenent diferents àrees i necessitats, però posant el focus en alguns aspectes prioritaris que garantiran l’èxit cap a la transició.

* Jordi RIbes, secretari de Comunicació de Demòcrates

tracking