x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Faltar al respecte no pot ser gratuït

El PS creu que n’hi ha prou acomiadant l’assessor de comunicació del partit
Actualitzada 24/09/2021 a les 06:22
    Lluís Cantos
Dijous passat durant el debat d’orientació política va succeir un escàndol sense precedents. El grup parlamentari socialdemòcrata, per veu del seu president, Pere López, va llegir un discurs plagiat del programa electoral d’un partit polític espanyol. La vergonya que els Joves Liberals d’Andorra i molts ciutadans del nostre país vam sentir només s’equipara a la tristesa que ens provoca un fet com aquest.

Sense precedents a la història del parlamentarisme andorrà, la vergonya a la qual s’ha sotmès els ciutadans d’Andorra no pot quedar impune. El senyor Pere López va plagiar la proposta d’Acord Verd del partit Más País, liderat pel diputat espanyol Íñigo Errejón. Els socialdemòcrates van transformar un discurs pensat per a Espanya en propostes per a Andorra. En molts casos aquest trànsit és literal, atès que es limitaven a canviar el nom del país, tot llegint les paraules que van plasmar negre sobre blanc els polítics espanyols. Aquest fet evidencia la manca d’unes línies polítiques clares i definides del PS. Davant del plagi, ens preguntem com pretenen afrontar la resta de la legislatura? Perquè s’han quedat sense credibilitat política en el si de la societat andorrana.

El més impactant de tot plegat és que els socialdemòcrates, i més concretament el senyor Pere López, creuen que n’hi ha prou acomiadant l’assessor de comunicació per donar per tancat un escàndol majúscul com aquest. Aquesta decisió constata una clara evidència de quins són els principis que regeixen el seu partit, zero credibilitat, zero transparència i zero honestedat davant la militància i l’electorat socialdemòcrata.

La gota que va fer vessar el got va ser la reacció del president del grup parlamentari socialdemòcrata només lamentant, sense demanar disculpes per haver llegit un discurs copiat des del faristol del Consell General. En aquest context, tothom es pregunta què faria en el seu lloc. Doncs bé, jo els puc avançar que per dignitat política dimitiria. Perquè copiar un discurs el dia més important de l’any en l’àmbit polític no fa justícia ni als votants ni a la resta de ciutadans. Recordem que els membres del grup socialdemòcrata són càrrecs electes. De ben segur que els ciutadans no els van escollir per defensar polítiques pensades per a països estrangers.

D’altra banda, no arribo a entendre com és possible que el mateix Partit Socialdemòcrata posi el punt final a l’afer del plagi sense cap condemna. Recordem que a ells, en tant que ciutadans d’Andorra, també els han faltat al respecte. Els partits confien que els seus parlamentaris facin la feina deguda. I el seu deure és preparar, seguint les línies del partit, el debat d’orientació política. Resultat, cap persona ha sortit a assumir-ne responsabilitats.

El secretari d’organització del PS, Gerard Alís, fa uns dies defensava la idea que aquesta errada no podia embrutar un projecte de país. Senyor Alís, la pregunta és: per a quin país? No han entès que el seu candidat a cap de Govern ha sortit a llegir un discurs copiat i plagiat d’un partit espanyol? On són les seves propostes per a Andorra?

El que caldria esperar dels responsables polítics d’un partit és que vetllin pel seu projecte, sigui a curt o llarg termini. Tot i que si copies les idees d’un altre partit, demostres que no tens projecte.
Com a estudiant universitari, la primera norma que t’expliquen quan arribes a la facultat és que copiar no surt gratis. El plagi comporta de forma directa el suspens i l’obertura d’expedient, i de forma indirecta pot acabar amb l’expulsió de la carrera universitària. Quin és el càstig que podem esperar del senyor López? De moment, no n’ha tingut cap.


Només s’ha comunicat el cessament de l’assessor de comunicació. Cap polític socialdemòcrata s’ha fet responsable de la falta de respecte cap al Consell General, a la Sindicatura i a la ciutadania del nostre país.


Perquè parlant clar, el PS ha faltat al respecte a tota la societat andorrana i ha desaprofitat l’única oportunitat que tenia per sortir d’aquest escàndol amb una mica de dignitat. Cal exigir, insisteixo, responsabilitats que siguin exemplars davant un fet que no té precedents. Les disculpes maquillades no són suficients.

La joventut liberal volem manifestar que mantindrem una renúncia clara i ferma a tot acte que vulgui posar en perill la salut democràtica d’Andorra i de les seves institucions. Mantindrem que calen responsabilitats reals que siguin exemplars perquè ningú, sigui del color polític que sigui, pugui riure’s de la població tal com ho han fet els socialdemòcrates a Andorra. Ens han arribat a dir que mai havien treballat tant un discurs per al debat d’orientació política com ho havien fet per a aquest 2021. De tota la feina que ens han venut, fum. Només queda fum. El que han fet és copiar el programa electoral d’un partit espanyol. Arribats a aquest punt em pregunto: quina feina han fet aquest estiu els consellers del grup socialdemòcrata al Consell General, si les propostes que ens han venut no són seves?

Faltar a la intel·ligència de la ciutadania andorrana i no assumir cap responsabilitat real al tomb d’aquest afer marcarà el futur del Partit Socialdemòcrata i el seu grup parlamentari, que ens han demostrat no tenir escrúpols, ni ètica, ni moral.

* Lluís Cantos, Secretari de Joves Liberals d’Andorra
Etiquetes
Veure’n més
53
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts