x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

El compromís amb la factura de la llum

Els preus de l’electricitat se situen entre els més econòmics de la Unió Europea
Actualitzada 23/09/2021 a les 06:23
    Sílvia Calvo Armengol
No parem de veure com el preu de l’electricitat als països de l’entorn ha augmentat i les previsions són que seguirà pujant els mesos vinents. Tot i això, les ciutadanes i els ciutadans d’Andorra tenim la sort que aquest increment no es veu reflectit en les nostres factures de l’electricitat. Ho dic per posar en relleu que el que podem pensar que és sort resulta, de fet, del compromís i l’esforç dels darrers anys per fer de FEDA una parapública sanejada que permet mantenir un servei i uns preus competitius.

Per proximitat, i perquè el 80% de l’energia que consumim a Andorra s’importa de França i Espanya, sembla evident pensar que els augments que es pateixen als països veïns s’haurien de reflectir en les nostres factures de la llum. Però, si us heu fixat en el rebut, haureu vist que no és així. I aquest fet té un perquè. Aquest any, les tarifes elèctriques s’han mantingut congelades, exactament amb els mateixos preus que el 2020, i puc anunciar que la voluntat del Govern és que segueixi sent així el 2022. No s’augmentarà, ni tan sols amb l’increment habitual de l’IPC.

La situació econòmica i social generada per la Covid-19 ens obliga a fer esforços per ajudar les famílies i les empreses, i per això crec que no ens podem permetre augmentar les tarifes elèctriques l’any vinent. Però, repeteixo, no és una qüestió de sort, és qüestió de compromís i esforç del Govern i de FEDA.

Tenim uns preus de l’electricitat per a les famílies que se situen entre els més econòmics de la Unió Europea: amb els preus de final del 2020, eren un 68% més econòmics que a Espanya, un 43% més econòmics que a França i un 58% més econòmics que la mitjana de la Unió Europea. Sí que hi ha països que ofereixen tarifes més baixes de l’electricitat, però cal tenir en compte que la qualitat del servei i els temps de tall de subministrament que ofereix FEDA no es garanteixen en la majoria d’aquests països. Això és gràcies als esforços fets els darrers anys i als que s’estan fent i s’hauran de seguir fent en el futur.

Un altre motiu pel qual la factura andorrana no es veu afectada per la volatilitat dels preus dels països veïns és l’acord pioner que va signar FEDA amb Electricité de France (EDF) l’any 2019. Aquest acord fixa que una part de l’energia que prové de França té un preu fix que no està subjecte a aquests increments del preu de mercat (i, a més, una part és d’origen renovable garantit). Gràcies a aquell primer acord, el 2020 vam signar un acord similar amb Endesa i, per tant, també una part de l’electricitat que ve d’Espanya té un preu fix.
Gràcies a la producció nacional, sobretot la provinent de la central hidroelèctrica de FEDA, també s’aconsegueix limitar aquest impacte. De fet, FEDA produeix electricitat en les hores en què és més cara als països veïns per evitar comprar-la en aquells moments. A més, gràcies a la producció provinent de CTRASA, la cogeneració de Soldeu, les minihidràuliques i les instal·lacions fotovoltaiques, també es produeix una electricitat que evitem comprar als mercats veïns. Aquest és un motiu més pel qual hem d’avançar en la transició energètica i seguir incrementant la producció nacional fins a arribar al 50% de la demanda. Amb projectes de FEDA, però també amb projectes privats que apostin per l’autoconsum o per la construcció de petites infraestructures de producció d’energia renovable.


Tot això aconsegueix limitar l’impacte dels preus de l’electricitat per a Andorra; però, tot i així, els increments dels darrers mesos ens afecten inevitablement i aquest any FEDA haurà de pagar més per la compra d’electricitat. Però gràcies a les finances sanejades que té l’entitat i al compromís del Govern envers la societat, aquest impacte el podrà assumir FEDA reduint el seu compte de resultats per tal de no haver d’afectar la factura de les empreses i les famílies. Això suposarà reduir els beneficis de FEDA aquest any, i possiblement també el següent, però estic convençuda que és el bon camí per seguir avançant en la transició cap a un model energètic més sostenible, més sobirà i que ens permeti mantenir la qualitat i la competitivitat de les quals gaudim.


* Sílvia Calvo Armengol, Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA
Etiquetes
  • #10 J.
    (24/09/21 08:34)

    "FEDA una parapública sanejada que permet mantenir un servei i uns preus competitius". El mateix que hauria de fer Andorra Telecom...

    Respondre
  • #9 Carme
    (23/09/21 18:59)

    Una resposta què explica molt bé, quin fracàs va ser privatitzar la STA i no continuar com Parapública, una de les millors coses què sempre hem tingut a casa.

    Respondre
  • #8 Pep
    (23/09/21 16:01)

    La credibilitat es comença a guanyar quan almenys guanyes una elecció... Lo demés es anar contra "corrent".

    Respondre
  • #7 ton
    (23/09/21 14:51)

    Mira que son rucs els altres països. Ells que ens venen l'electricitat la tenen mes cara que nosaltres ?????  Això es de Premi Nobel, donde esta la bolita ????

    Respondre
  • #6 Xavier
    (23/09/21 14:41)

    Un costum molt extesa a Andorra es fer comparacions solament quan ens beneficia, i mirar cap a un altre costat o callar quan ens perjudica. Per començar no es pot comparar un mercat obert com l'espanyol, i un on es semi obert i en règim de quasi monopoli per l'operador dominant. I com es continui amb el règim de distribució de Dividends dels darrers exercicis per les empreses parapúbliques, i la despesa desenfrenada i manifesta mala gestió econòmica del Govern, fa que la situació actual sigui insostenible. Enlloc de fer aquests articles populistes, seria d'agrair que la Sra. Ministre es dediqués a resoldre els problemes reals que afecten al pis i al conjunt de la societat andorrana i que no han resolt i que dubto molt que ho facin.

    Respondre
  • #5 Co2
    (23/09/21 14:39)

    On estan els canvis que prediquem tan alegrement a la Cop25? Én un carril bici buit, abandonat, per on circulen bicicletes elèctriques fantasmes? Una població absolutament motoritzada, que va en cotxe fins a comprar tabac a la botiga de la cantonada, qui pedalarà pel carril bici, afrontant molèsties, perill de ser atropellat o haver de respirar la pol·lució salvatge que hi ha a Andorra?

    Respondre
  • #4 Andorra 10 points
    (23/09/21 13:07)

    Casualment ahir la OMS va endurir notablement les directrius sobre la qualitat de l'aire. Des d'avui mateix totes les ciutats del món respiren un aire pitjor. La producció d'energia basada en la incineració de residus, la cogeneració amb combustibles fòssils o la crema de biomassa es cobra un peatge incalculable a costa de la salut col.lectiva.

    Respondre
  • #3 Ramón
    (23/09/21 10:52)

    Dime de lo que presumes y te diré de lo que careces.

    Respondre
  • #2 Dembé
    (23/09/21 09:05)

    Es l'unic q queda per pujar no??

    Respondre
  • #1 Ferran
    (23/09/21 07:16)

    On és la sobirania energètica si comprem electricitat, combustibles i gas a Espanya i França?

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts