La tribuna

Trenta anys de la independència d'Ucraïna

Avui és el dia de la Festa Nacional

Creat:

Actualitzat:

Avui és el dia de la Festa Nacional d’Ucraïna, estat que tinc el plaer de representar al Principat d’Andorra, i que estimo com a un meu segon país.

Avui també se celebra el 30 aniversari de la seva Independència.

Sembla que fos ahir quan el 24 d’agost de 1991, amb la meva filla Cecilia i la meva fidel col·laboradora Natacha vàrem participar en la celebració que amb aquest motiu va tenir lloc al Kreshiatik, arteria principal de la capital, Kiev, on es troba també la plaça del Maidan, teatre de la revolució taronja que va obtenir el comiat del llavors president Pietro Poroshenko, avui exiliat en algun racó de Moscou.

El Govern d’Andorra, en una controvertida decisió argumentada en el respecte del protocol Covid, va renunciar a la seva invitació per participar en la celebració d’aquesta Festa per la llibertat a la qual participaran la majoria de països occidentals inclosos França i Espanya, i que serà encapçalada per la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Cal recordar que Ucraïna és per a Andorra el segon país proveïdor en turistes procedents de països de l’Europa de l’Est.

Ucraïna és un país desproveït dels recursos naturals que fan la riquesa d’altres nacions més afortunades. No té petroli, ni gas, ni metalls preciosos que la puguin situar en les elits dels estats poderosos del nostre món.

D’aquesta manera, Ucraïna intenta amb dificultat treure profit de la seva indústria metal·lúrgica, i sobre tot de rellançar la seva agricultura que, en ser el país més extens del nostre Continent, li va valer el nom de “graner d’Europa”.

Per això, per ser un país amb clara vocació occidentalista, i també per la seva contribució al estatus de llibertat que gaudeix avui el món occidental (ha estat el país que ha contribuït amb més vides en les guerres mundials del segle XX amb un total de més de 10 milions de morts entre les dues confrontacions), Ucraïna rep actualment un merescut suport general en el penós conflicte que manté amb la veïna Rússia.

Es complicat conviure amb un veí tan cobdiciós com Rússia, que per mantenir un focus bèl·lic a la regió ucraïnesa del Donbass dona suport als rebels amb membres del seu exèrcit camuflats en “civils voluntaris”, en l’únic caliu de guerra que existeix avui a Europa.

També l’any 2014 la Federació Russa va envair i annexionar la península de Crimea, territori que pertany a Ucraïna des del 25 de gener de 1954, cosa que ha estat sempre universalment reconeguda per tots els governs inclòs el de l’extinta Unió Soviètica.

Per aquest motiu, tots els països de les Nacions Unides amb l’excepció de la Bielorússia del Lukashenko, han condemnat aquesta exacció russa i li han imposat dures penalitzacions internacionals, que el pervers Putin accepta sense aflicció ja que al capdavall és el seu sofert poble el que pateix les conseqüències d’aquestes sancions.

Amb la intenció d’evidenciar el compromís dels nostres ciutadans, un llibre obert estarà des d’avui a disposició en el nostre Consolat per a tots aquells que vulguin afirmar la seva voluntat que “Cessi d’immediat tota activitat bèl·lica promoguda per agents estrangers en el territori sobirà de les regions de Donbass ucraïneses, i que la Península de Crimea sigui retornada al seu legítim propietari, l’estat ucraïnès”.

Els que d’alguna manera us considereu solidaris amb aquest anunciat podeu venir a signar aquest llibre qualsevol dia (excepte festius) entre les 9h i les 19h.

Els que desitjant adherir no puguin fer-ho per qualsevol motiu, em poden trucar al telèfon consolar 83 83 76, i em serà un plaer acostar-me personalment al lloc que m’indiquin per recollir la seva signatura.

És un anhel, i una esperança perquè s’apagui aquest darrer i únic nucli bèl·lic existent encara avui a Europa, i que la Pau que tots desitgem torni per sempre al nostre Continent.

* Antoni Zorzano Riera, Cònsol honorari d’Ucraïna al Principat d’Andorra

tracking