La tribuna

Gestió intensiva

La gestió dels nostres fills durant l’estiu és intensiva i exigent

Creat:

Actualitzat:

Són les vuit del matí. Tothom dorm. És el teu moment. Et prepares un cafè amb llet i una tor­rada i et disposes a veure les xarxes socials. Ensopegues amb el gos i borda. S’ha espantat. T’han caigut els coberts al terra. Vas a la cuina i n’agafes uns de nous. Quan tornes a la taula veus el teu fill que s’està menjant la torrada que tenies preparada. “Papa, anem a la platja?”

Són les deu del matí. Ets a la platja, a la teva gandula, que ja tenim una edat per anar tirats pel terra. Estàs mirant les xarxes socials. Per fi. Mires les notícies del diari. T’informes sobre com està el tema de les vacunes. De cop i volta notes que t’estàs mullant. Algú et pren el telèfon de les mans. “Papa ara te’l torno que el meu s’ha quedat sense bateria.”

Són les dotze del migdia. Vas a fer una capbussada. L’aigua està boníssima. Estàs fent el mort, surant panxa amunt. Tens els ulls tancats. Notes el sol calent a la cara i l’aigua fresca a la resta del cos. Vaja, sembla que hi ha un núvol. Deixes de notar el sol a la cara. Obres els ulls i veus una pala. “Papa, juguem a pales?”

Són les tres de la tarda. T’aixeques de la taula amb la panxa ben plena. L’arròs estava boníssim, tant que fins i tot has repetit. “Potser sí que he menjat una mica massa”, penses. Bé, estem de vacances. Vaig a fer una migdiada. “Papa, juguem a cartes?”

La gestió dels nostres fills durant l’estiu és intensiva i exigent i ho hem de tenir clar per poder reajustar les nostres expectatives. Els nostres fills tenen necessitats tan importants com les nostres i les hem de tenir en compte. Sovint, però, les seves necessitats no es coordinen amb les nostres.

Un dels recursos que podem posar en pràctica és el de tenir un time out, un període de temps en el qual quedes lliure d’atendre els fills. Pots compaginar-lo amb la parella, amb unes classes de windsurf o una passejada pel poble amb els seus amics. Aquests períodes són importants per a tots, tant per als fills com per als pares. Durant l’any no tenim costum d’estar tant de temps i durant tantes hores junts i és possible que ens saturem, i quan ens saturem apareixen els conflictes.

Pensa que tampoc cal que ho fem tot junts. Podem tenir moments en els quals cadascú faci coses per separat i no passa res. De fet, de la mateixa manera que ells poden tenir temps per parlar amb els seus amics, tu pots tenir temps per fer altres coses. Podeu planificar una estona al dia de manera fixa, com ara després de dinar. Serà l’hora de la migdiada, una hora en què cadascú reposa el dinar a la seva manera, sigui fent una migdiada, jugant amb un videojoc o llegint.

Com diuen al país veí el roce hace el cariño, però també fa sortir butllofes. El fet d’estar tot el dia junts fa que observem coses que no tenim en compte durant l’any i és molt més probable que apareguin conflictes. Les nostres rutines es veuen canviades, hem de tirar més de tolerància i hem de ser capaços de tenir una mirada amable amb les persones amb les quals estem passant l’estiu.

I finalment, una cosa molt important. És molt interessant que el teu fill et demani de fer coses plegats. Val la pena fer l’esforç. Si t’ho mires bé, el que vol és passar temps amb tu, gaudir de la teva companyia, aprendre plegats i passar-ho bé junts. I no és bonic això?

Potser heu de marcar un ritme que tu també puguis seguir, planificar uns descansos o establir un tempo, però aprofita que el teu fill vol fer coses amb tu. Aprofita-ho.

* Tomàs Navarro, Psicòleg

Coneix el SOMI (servei online de mentoria per insipirar), amb recursos per a famílies i adolescents, a

andorralavella.ad/joventut

tracking