La tribuna

A les inversions, com a l'esport

El camí que més ens apropa a l’èxit és la perseverança, l’esforç i la paciència

Creat:

Actualitzat:

Amb l’arribada de l’estiu, arriba el temps de les merescudes vacances. Un temps per desconnectar, canviar les rutines del dia a dia i, amb sort, descobrir llocs i aficions noves. Abans d’això també és un bon moment per reflexionar sobre l’any actual. Hem superat l’equador de l’any 2021, l’anomenat “l’any de la recuperació”. Certament podem constatar que els creixements del PIB dels diferents països mostren taxes de creixement extraordinàries. Les més elevades des de la Segona Guerra Mundial. També seguim fent camí per aconseguir la immunitat de grup a través del procés de vacunació i així la desitjada normalitat. I els mercats financers? Doncs després de tancar l’any 2020 en positiu en la major part de les borses mundials, aquest 2021 ha seguit la mateixa dinàmica, amb l’S&P 500 i l’Stoxx Europe 600 assolint un +14,4% i 13,5% respectivament en els primers sis mesos de l’any. Malgrat que encara falta molt perquè el conjunt de l’economia assoleixi els nivells de l’any 2019, els mercats ja fa temps que estan en nivells superiors. Així doncs, l’anestèsia general aplicada pels Bancs Centrals, els famosos QE normalitzats des de fa diversos anys, segueix alimentant aquest bon comportament.

Recordant que la borsa reflecteix les perspectives futures, ara ens hem de preguntar què tenim a l’horitzó. Doncs tenim diferents desequilibris i reptes urgents a solucionar que marcaran el desenvolupament de l’economia en anys vinents. Per citar alguns exemples, destacaríem l’endeutament dels governs com el de França, amb un deute que representa el 115% del PIB, les elevades taxes d’atur com el 15,3% d’Espanya, o els desequilibris demogràfics d’Occident, que continuaran tensant el sistema del benestar europeu i el procés de descarbonització de l’economia, necessari per frenar el canvi climàtic. Reptes estratègics i que ens asseguren un futur incert.

Potser podríem concloure que seria assenyat sortir de la borsa i esperar altres temps amb millors perspectives. Dins del sector d’això en diem fer market timming. Sols hi ha un problema. Sabràs tornar a entrar en el moment adequat? Vegem algunes dades objectives: en els darrers vint anys, l’S&P 500 s’ha apreciat un 250%, però si decidim fer market timming i ens perdem només els 15 millors dies, sabeu quina rendibilitat obtindríem? Un 21,5%. És a dir estant fora del mercat un 0,3% del temps ens hauríem perdut gairebé tota la apreciació. Molta mala sort hauríem de tenir per perdre’ns aquests dies, deveu pensar. Doncs deixeu-me aportar més dades rellevants: sis d’aquests quinze dies corresponen a l’any 2008, i quatre estan situats al març de 2020. Just dos dels pitjors moments històrics pel que fa a l’evolució dels mercats, on a més hi havia les pitjors perspectives del futur més immediat.

Així doncs, és molt més segur seguir en el mercat, ja que només una minoria encerta el millor moment per comprar o vendre. L’atzar té aquestes coses, sols guanyen uns pocs afortunats. Nosaltres, en canvi, veiem la inversió més aviat com una cursa de fons. Aleshores, igual que els darrers atletes que ens han visitat al Principat amb motiu del Tour de França, l’Ironman o la Spartan Race, hem d’estar ben preparats per afrontar els reptes que tenim per endavant. Els esportistes a través d’una preparació constant i pautada al llarg del temps, traduït en hores d’entrenament i un control dels progressos realitzats, descobreixen quines són les dinàmiques que els funcionen millor i els productes que els permeten assolir els resultats desitjats. La nostra filosofia per obtenir uns resultats satisfactoris en els mercats financers és molt similar. El nostre entrenament seria l’anàlisi de les dinàmiques que envolten el negoci i un monitoratge continu per veure l’evolució al llarg del temps. Mai serà una ciència exacta, però amb aquest procés podem trobar accions extraordinàries, que gràcies al seu creixement, uns bons marges, poc deute i unes fortes barreres d’entrada, ens sentirem còmodes per afrontar tots els reptes que ens trobarem al llarg del camí i probablement ens permetran obtenir resultats fantàstics.

En definitiva, si d’avui per demà no seríem capaços de completar una Ironman per falta d’entrenament, què ens fa creure que serem capaços de tenir èxit en les nostres inversions sense cap mena de preparació? En les inversions, igual que en el món de l’esport, el camí que més ens apropa a l’èxit és la perseverança, l’esforç i la paciència. Així doncs, us convidem a seleccionar bones companyies, tenir paciència i d’aquí a uns anys recollir els fruits. Que tingueu un bon estiu.

*Albert Batiste, Financial Analyst | Portfolio Management Department. Fimarge, societat financera d'inversió, SA

tracking