Creat:

Actualitzat:

El terme vida prové del llatí vita i té diversos significats. Pot significar tant l’espai de temps transcorregut des del moment de la concepció, algun moment de gestació, com des del naixement fins a la mort, que pot ser d'un cos o d’un ésser, d’un cos o d’un organisme, com l’ésser mateix. També pot significar un fenomen que anima i dona vida a la matèria; l’existència i la capacitat dels éssers vius per tal de desenvolupar-se, reproduir-se i mantenir-se en un entorn concret; la durada dels objectes i, també, la manera o el conjunt d’activitats o d’accions, els mitjans i els processos a l’hora de relacionar-se per viure. Per tenir vida, un ésser viu necessita créixer, moure’s, reproduir-se o no, i respondre als estímuls externs.

La vida té una gran característica que és la descendència, la capacitat que un estil de vida té per generar descendents que són més o menys similars als seus pares, i fins i tot amb algunes característiques pròpies. Aquest canvi caracteritza l’evolució.

La vida, segons algunes religions, és l'estat de l’ànima i de l’esperit després de la mort. La vida també és la unió de l’ànima amb el cos, és a dir; hi ha la vida del cos, que és mortal, i la vida de l’ànima, que és eterna.

És cert, però, no hi ha una definició de vida plenament satisfactòria, en part perquè aquest terme sovint s’utilitza de manera molt oberta i amb ambigüitat, com per exemple, en els conceptes vida eterna, vida artificial, o vida extraterrestre.

Segurament i més d’una vegada, ens hem plantejat si la vida té o no té sentit.

Qüestionar-se el sentit de la vida ens porta a preguntar-nos sobre l’objectiu, el propòsit i el significat d’aquesta, o de l’existència més en general, o de l’Univers, de manera que sorgeixen preguntes com ara; Qui som?, Per què som aquí?, D’on venim?, A on anem?, Quin sentit té la vida?, Existeix un propòsit per a cada un de nosaltres?, etc. Totes les anteriors preguntes les hem compartit amb els nostres familiars o amics.

Al llarg de la història, i en totes les civilitzacions, gran nombre de persones s’han ocupat d'aquest tema; hi ha hagut bastant especulació filosòfica, científica, teològica, i s’han trobat respostes diverses, fins i tot contradictòries, segons els fonaments culturals i ideològics de cada societat.

El sentit de la vida està profundament barrejat amb les concepcions filosòfiques i religioses de l'existència, la consciència i la felicitat, i afecta moltes altres qüestions com ara el significat simbòlic, l’ontologia, el valor, el propòsit, l’ètica, el bé i el mal, el lliure albir, les concepcions de Déu, l’existència de Déu, l’ànima i el més enllà.

Abans d’entrar en debat i que cadascú faci la seva pròpia reflexió, m’agradaria fer memòria d’una frase cèlebre dita pel filòsof alemany, considerat actualment com un dels més influents en el pensament del segle XX, Friedrich Wilhelm Nietzsche. I la frase és la següent:”Qui té un perquè viure, trobarà un com".

I vosaltres, què en penseu? Com definiríeu la vida? Utilitzaríeu una definició completament diferent? Es poden pensar excepcions o casos especials que apareixent reflectits en aquest escrit?

tracking