Les set claus

Respecte per sobre de tot

Que el diàleg sigui la frontera entre el respecte i l’estupidesa

Creat:

Actualitzat:

Semblaria innecessari recordar que el respecte és un valor essencial en les relacions socials i interpersonals, però, contràriament, convé recordar que una societat diversa, intercultural i amb maduresa, només es pot construir mitjançant el respecte i el diàleg.

No és gens fàcil. De vegades sembla que les opinions contràries i la crítica únicament s’utilitzen per danyar-nos, però hem de ser intel·ligents i saber veure més enllà del nostre amor propi. Saber acceptar opinions contràries expressades, és clar que sense menysprear la persona amb qui interactuem. Crec sincerament que estar envoltats de persones crítiques amb la nostra actuació només ens fa créixer com a persones.

És bo discutir, sempre entenent la discussió com una contraposició d’idees, des del diàleg. Dialogar significa parlar amb un interlocutor alternant els torns de paraula i, per tant, parlant i escoltant. És imprescindible, per tant, conversar i debatre. Expressar-nos i deixar expressar-se els que no opinen com nosaltres. Escoltar i rebatre opinions contràries ens enriqueix. Del tot lligat al diàleg està el respecte, tractar amb consideració les persones. Probablement el diàleg sigui la frontera entre el respecte i l’estupidesa.

Hem de ser conscients que precisament ser diferent és una situació enriquidora, per a un mateix i per als altres, sense establir ni condicionar que un comportament sigui pitjor o millor, una mentalitat oberta, sense ridículs prejudicis. Aquests principis haurien de formar part d’una assignatura de l’escola tan important com la resta de matèries.

El respecte és anar més enllà de la tolerància, ja que, per molt que siguin paraules sinònimes, la tolerància significa simplement acceptar l’existència d’alguna cosa diferent, mentre que el respecte comporta la comprensió i, per tant, respectar esfondra fronteres i canvia realitats.

I sí, hi ha coses que no entenem, però no cal entendre les circumstàncies diferents per poder respectar.

tracking