DE LA MEVA AGENDA

Amoris Laetitia

Enguany es compleixen cinc anys de la publicació de ‘L’Alegria de l’Amor’

Creat:

Actualitzat:

Enguany es compleixen cinc anys de la publicació de l’Exhortació Apostòlica AMORIS LAETITIA (L’Alegria de l’Amor). El Papa Francesc ens convida a celebrar-ho amb l’obertura de l’Any de la Família, que tingué lloc el dia 19 de març per posar-lo sota la protecció de Sant Josep. L’Any de la Família es clourà amb el Papa el 26 de juny de 2022 amb la Desena Trobada Mundial de Famílies a Roma.

L’objectiu de Francesc és portar L’Alegria de l’Amor a la pastoral parroquial de cada dia: difondre l’Evangeli de la família, millorar la complementarietat entre les vocacions religioses i conjugal, la creació de famílies missioneres amb el lema “caminem amb les famílies”, etc. Del 9 al 12 de juny hi haurà el fòrum “On passem nosaltres amb l’Amoris Laetitia?”

El cinquè aniversari de L’Alegria de l’Amor em duu a meditar de nou l’Exhortació Apostòlica que completa les altres encícliques, també importantíssimes per als ciutadans del món, creients i no creients, Evangelium gaudium (L’Alegria de l’Evangeli) i Laudato si (Lloat sigueu).

El Dr. Torralba ressalta l’aire “pasqual” dels escrits del Papa. De la relectura d’Amoris Laetitia em quedo amb els capítols en què el Papa Francesc insisteix més en el que ens toca més de prop als mossens educadors i als monitors del i en el lleure: l’educació de la vida afectiva dels joves i la preparació dels nuvis per al sagrament del matrimoni.

Explico a l’arquitecte d’AINA, Antoni Pol, a partir de l’Exhortació del Papa, com veig la creació d’una família. M’ha comprès a la perfecció, tant pel que fa al contingut com al llenguatge per transmetre-ho als joves i als nuvis. M’ha ofert en paper el xalet de l’amor que somio per a tothom. Us convido a entrar-hi:

1. La parcel·la. Els nuvis tenen una gran parcel·la de terreny on poden edificar la casa de la seva vida. Basteixen sobre llur història personal: l’educació rebuda de la família, els anys d’estudi, els amics amb qui han fet camí... els projectes fracassats i els reeixits. Ara els toca la difícil, però engrescadora tasca de decidir l’espai concret on volen edificar la seva llar.

2. Els fonaments de la casa. No es pot començar a fer la casa per la teulada. Els fonaments d’una llar són l’autoestimació: “Perquè m’estimo molt a mi, t’estimo a tu.” No es pot oblidar que estimar de debò és voler la felicitat de l’altre. Cada cònjuge coneix bé la riquesa de qualitats, virtuts, valors que té, per poder-los compartir amb l’estimat o l’estimada. S’ha de començar valorant-se un mateix i, d’acord amb “el que soc”, bastir la casa perquè tingui fonaments.

3. Els pilars que sostenen una família són: a) La comunicació: “Perquè us estimo us dic tots els secrets”, va dir Jesús. La conversa de cada dia nodreix la comunió, ànima de l’amor. No podem dir “en parlarem demà”. En parlem ara perquè ens estimem; b) La sexualitat genera la sociabilitat, el gaudi de l’atracció. La nodrim amb els valors de l’empatia, el capteniment, l’espontaneïtat i sobretot de l’agraïment; c) Un projecte en comú. Si els bons muntanyencs coneixen el cim a conquerir, els nuvis han de ser encara més bons coneixedors del cim a conquerir com també del camí que hi mena. Un projecte en comú s’il·lumina amb el compromís i una carta de ruta on hi ha marcats els ideals de cada etapa de la vida deixant un espai perquè el camí t’assenyali el camí. Ho deia Machado: “Se hace camino al andar.” d) La tendresa és la columna que fa més visible la felicitat d’estimar. La tendresa és el llenguatge pel qual expressem l’amor que portem al cor. La seva bellesa són l’admiració i la delicadesa, sense oblidar la fantasia perquè la rutina corca l’amor. Quan més dic “t’estimo”, més creix l’amor.

4. Sobre els quatre pilars es basteix el pis de la comunitat conjugal que no es diu ni “tu”, ni “jo”, sinó “nosaltres”. Hi obrim dos finestrals per airejar i perquè hi entri la llum. La finestra de la fidelitat: “Com et puc estimar cada dia una mica més?”, i la de la comprensió: “T’estimo tal com ets i no com voldria que fossis.”

5. No oblidem la xemeneia del perdó per on surten totes les coses negatives i com d’important que és tenir-hi l’antena parabòlica, que capta la dimensió espiritual. Déu, que és Amor, ha d’estar present a la nostra llar, i perquè això sigui possible és primordial una atmosfera sana. La Transcendència s’hi fa present quan els vents són favorables.

6. El fruit de l’amor el trobem al jardí de la casa. Són les flors que van creixent i omplen de color, joia i perfum aquesta jardí. Els pares no han d’oblidar mai que ho són per tenir cura dels fills i d’educar-los; però els fills no són una pertinença seva per sempre.

En ofrenar a la dolça Mare de tots, la meva Confident, el ram de núvia, la Mare de Déu somriu: “No oblideu que si s’espatlla alguna cosa, en mi trobareu el taller de reparacions: la pregària, els equips matrimonials dels quals parla el Papa Francesc i les colònies familiars que podeu fer a AINA. Sempre som a temps de reparar el trencat amb voluntat i amor de debò.”

tracking