Creat:

Actualitzat:

Keohane (1988) va desenvolupar una classificació dels estats en funció de les seves relacions internacionals i va pressuposar als microestats com a «estats inefectius» en el sistema internacional, sobretot degut a la seva vulnerabilitat. Altres autors com Rosenau i Rothstein reforcen aquesta tesi al·legant que la seva supervivència depèn de la voluntat de les grans potències i en el fet que han de buscar suport en altres països per poder donar resposta a determinats temes.

Tots els autors arriben a la conclusió que els microestats obtenen millor consideració i impacte internacional actuant en grups organitzats, com és el cas de la negociació de l’Acord d’Associació amb la UE amb Mònaco i San Marino, o sempre que es trobin recolzats per un tercer país (França o Espanya), degut a què generalment els seus interessos es troben en situació diferent als de les nacions més grans, motiu pel qual les seves relacions internacionals han de desenvolupar-se de forma molt eficient per poder actuar i fer avançar temes que per ells mateixos tindrien certes dificultats.

La participació d’Andorra en els organismes internacionals és el mitjà adequat per poder interactuar en l’escenari internacional i arribar a tenir més influència en temes cabdals de política exterior. També és una forma d’obtenir més representació en determinats països o assolir relacions internacionals amb representants de països de difícil accés.

Pia Hanson estableix que els microestats que aprofiten les oportunitats que els ofereixen els organismes internacionals i són capaces de posar en evidència els seus valors, passen de ser un estat petit a ser un estat intel·ligent, i de la seva habilitat i capacitat d’adaptació i de identificar les oportunitats, poden arribar a fer que obtinguin èxit dintre dels temes que es tractin.

La globalització d’Europa i del món ha provocat un fort increment dels intercanvis internacionals de persones, béns, serveis i capitals i ha configurat un mercat global on es pot comprar o vendre qualsevol producte fet a qualsevol lloc del món.

Els profunds canvis que s’estan succeint ens aboquen a una gran transformació social, cultural i identitària que de ben segur afectarà la vida dels microestats.

tracking