La tribuna

L'aeroport

Després de reflexionar m’atreu més una visió més natural i menys invasiva del país

Creat:

Actualitzat:

Un dels aeroports més perillosos del món era el de l’illa de Madeira. Fa uns anys van ampliar la pista i ara ja no és tan complicat aterrar-hi. Però abans feia por; el veies des de l’aire i pensaves: “Dimonis! La pista és molt curta!” Està situada en una petita elevació o turonet, arran de mar, i és de cabdal importància per al desenvolupament turístic de l’illa. Aquesta és la raó per la qual van allargar la pista, per garantir la seguretat i l’arribada de més visitants a l’illa. Tot i que a pesar de la reforma, quan bufa el vent a més de 15 nusos, les turbulències que provoca són un maldecap per als pilots de les aerolínies.

A Andorra ara es parla de l’aeroport de Grau Roig. He d’admetre que la simulació digital de l’aeroport, de l’entorn i de l’aterratge és d’allò més captivadora. Veient les imatges penses: “És just el que necessita el país. Així serem més grans, més interessants o més independents, qui sap?”

Però al cap d’una estona, o d’unes setmanes, quan la visió de l’aeroport ja fa dies que dona voltes pel cap, és el propi cap el que comença a donar voltes, i allò que veies o pensaves interessant et comença a semblar una autèntica ximpleria, quelcom esbojarrat i fora de lloc.

M’alegro que em passi això; es a dir, poder canviar d’idea quan no hi veig clar... tot i que aquest cop no m’ha costat gaire passar-me a l’altra banda.

Sempre m’ha agradat molt la ciència-ficció i estic segur que per aquí és per on em van enxampar, però després de reflexionar una mica i tractar de ser coherent, m’atreu més una visió més natural i menys invasiva del país. A més, l’obra a realitzar em sembla faraònica i es vulgui o no significaria un canvi absolut en l’entorn natural. No cal ser un mag o haver fet un màster en medi ambient per endevinar-ho i deduir-ho.

Fa anys vaig escriure un conte que transcorria al cercle dels Pessons; no m’agradaria veure tots els personatges i animals que vivien a l’entorn fent les maletes per culpa de l’aeroport. Posats a imaginar prefereixo que ells puguin viure al lloc on sempre han estat i que no vinguin els avions.

En qualsevol cas sembla que la proposta compta amb un clar suport popular entre la població andorrana: 1.262 visualitzacions, entre les quals es pot incloure la meva, al vídeo penjat a YouTube, demostren l’alt interès que desperta.

Això sí, a la simulació les vistes de l’aproximació a l’aeroport són molt boniques i permeten descobrir la bellesa d’Andorra des de l’aire, d’unes valls que faríem bé a començar a deixar-les com estan sense invertir en infraestructures faraòniques que no porten enlloc.

tracking