x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Economia i medi ambient

Actualitzada 20/04/2021 a les 06:24
L’any 2006, el govern britànic encarregava un informe sobre els efectes econòmics del canvi climàtic a l’economista N. Stern, que aconsellava destinar l’1% del producte interior brut (PIB) mundial a minimitzar els efectes de l’augment de temperatura, per evitar una pèrdua continuada del 5% del PIB. L’informe ja proposava la imposició d’ecotaxes per reduir els desequilibris socioeconòmics. Enguany, un nou informe de l’economista P. Dasgupta, de la Universitat de Cambridge, afirma que ignorar els beneficis de la natura i la seva contribució al benestar posa en risc la persistència de la humanitat. Per avaluar la riquesa i el benestar humans, proposa superar el concepte de PIB associat a un creixement econòmic insostenible i substituir-lo pel de riquesa inclusiva, que inclou els béns naturals i el benestar de les generacions futures, assumint els límits ecològics del planeta.

Dasgupta afirma que és impossible un creixement indefinit en un planeta finit i aporta dades reveladores: en el període 1992-2014, el capital produït per capita (carreteres, edificis o fàbriques) es va duplicar i el capital humà (educació i sanitat) tan sols va augmentar un 13%, mentre el capital natural (béns i serveis que ofereix la natura) es va reduir un 40%. Als boscos tropicals, amb el 2% de la superfície terrestre, habiten la meitat de les plantes i animals del planeta (en una hectàrea es poden trobar un miler d’arbres diferents). Aquest ecosistema, clau per mantenir les pluges en els països de l’entorn, ha perdut el 17% del territori a causa de la desforestació en les darreres dècades.

Els experts opinen que la destrucció de l’Amazònia és tan intensa que ha transformat el “pulmó del planeta” en un emissor de diòxid de carboni derivat dels incendis forestals. Per a molts científics, estem gairebé en el punt del no retorn i de transformar l’Amazònia en un paisatge de sabana. Els propers dies 22 i 23 d’abril, quaranta caps d’Estat i de Govern, entre els quals Bolsonaro, participaran en una cimera sobre el clima organitzada per la Casa Blanca, l’objectiu de la qual és aconseguir un canvi d’orientació en la terrible política que es du a terme en aquesta regió. Salvar els boscos i selves és necessari per als que habiten aquests ecosistemes i per a la resta d’habitants del planeta.
  • #2 etty
    (20/04/21 13:31)

    apunt importantíssim el que ens acabes d'assenyalar !!!

    Necessitem renovables sempre i quant no acabin amb els nostres paisatges i tambè necessitem empreses menys contaminants. Si els governs ho ho assenyalen , caldrà organitzar-nos desde la societat civil .

    Respondre
  • #1 Mercantilisme verd
    (20/04/21 09:29)

    El canvi climàtic afecta igual en Colòmbia que a Andorra? Llavors, per què s'apliquen les mateixes polítiques climàtiques sense especificacions? De què serveixen aquestes cimeres quan els principals continents contaminants no es presenten? Aquestes cimeres estan patrocinades per empreses energètiques amb interessos en renovables i no s'atreveixen a fer denúncies als països que més contaminen, beneficiant a lobbies, empreses verds i ONGs que s'estan folrant a costa de la ignorància de milers de ciutadans.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts