Creat:

Actualitzat:

Els ciutadans dels nostres països veïns –i en conseqüència també nosaltres– porten un desgavell mental bastant considerable relacionat amb les mesures i restriccions per evitar la propagació de la Covid-19. Ara no poden sortir més enllà de la seva localitat, ara no poden anar més enllà de la seva comunitat autònoma, ara s’han d’aprendre els límits dels municipis i ara poden recórrer tot Catalunya per anar a Andor­ra però, en canvi, no poden anar al poble del costat perquè està a una altra comarca. A l’altra frontera poden agafar el cotxe però quan porten 20 quilòmetres s’han d’aturar, i quan ja tenen controlat aquest radi queda rebaixat a 10 i han de tornar a fer càlculs mentals.

Aquestes mesures estan molt bé per exercitar l’habilitat mental de les persones, però veient l’evolució de la situació sanitària i l’ocupació dels hospitals a banda i banda no s’han demostrat efectives. Ara bé, els governs segueixen amb les seves càbales i la ciutadania ja està patint per quina una en trauran les properes setmanes. Aquesta situació provoca desgast, saturació, desafecció i, fins i tot, ganes de rebel·lió.

I aquí, a Andorra? Òbviament també patim limitacions, però afortunadament ho compensem amb la progressivitat i lògica de les mesures aplicades. Fa mesos que mantenim les mateixes directrius: horaris i condicions per a bars i restaurants, limitacions a l’oci, a la concentració de persones, etc. Si la situació és delicada les mesures es mantenen, i si la situació millora les mesures es flexibilitzen suaument. La ciutadania ho entén i celebra cada petit pas com una victòria.

A diferència dels nostres veïns, a Andorra no ens han tractat com a nens petits (per posar un exemple: ara obro per Setmana Santa, ara tanco... Perquè ja pressuposo que pujaran els casos), ens han explicat les coses sense alarmar, però amb franquesa i sense embuts. El Govern ha donat la responsabilitat al poble, que ha entès el missatge i, en la seva gran majoria, l’ha aplicat. I tot això juntament amb mesures valentes com ara la important inversió feta per dur a terme cribratges massius i gratuïts que, a diferència d’altres de rocambolesques, sí que s’han demostrat efectives.

tracking