x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

L'alarma de la inconstitucionalitat

Fora de l’estat d’alarma és inconstitucional limitar els drets fonamentals
Actualitzada 17/03/2021 a les 21:15
    Jaume Bartumeu
El 21 de gener del 2021 exposava en aquesta tribuna la meva inquietud després d’haver llegit la Llei 19/20 de modificació de la Llei 30/2018 del 6 de desembre, qualificada de seguretat pública i de la Llei general de sanitat del 20 de març del 1989. Una llei que va aprovar el Consell General el 23 de desembre del 2020 sense gaires anàlisis prèvies i amb ben poc debat.

En aquella tribuna del gener passat coincidia amb el que havia exposat davant el Consell General el 23 de desembre del 2020 el president del grup parlamentari de terceravia-Unió Laurediana, Josep Pintat, en el sentit que la llei 19/20 posa en mans del Govern, sense necessitat de declarar l’estat d’alarma o d’emergència, és a dir, sense que l’executiu hagi de sol·licitar l’autorització del Consell General i sotmetre’s al seu control, la potestat d’afectar drets fona­mentals.

Davant dels nombrosos dubtes que es derivaven d’una primera anàlisi crítica de la llei, pensava doncs que estaria plenament justificat un recurs al Tribunal Constitucional amb la finalitat de poder aclarir si hi havia disposicions inconstitu­cionals.

Per això celebro que dijous 11 de febrer el grup parlamentari de terceravia, amb el suport de dos consellers generals del grup socialdemòcrata, hagi presentat un recurs d’inconstitucionalitat.

La llei que examina ara el Tribunal Constitucional presenta d’entrada una confrontació amb el que estableixen els articles 16 i 21 de la Constitució, en voler permetre al Govern establir limitacions a la llibertat de circulació i als drets de reunió i manifestació sense, prèviament, haver-se declarat l’estat d’alarma com exigeix l’article 42 de la Constitució.

També esdevé inconstitucional la Llei 19/2020 quan pretén limitar el dret de propietat establert a l’article 27 de la Constitució sense respectar tampoc el que estableix l’article 42 de la Constitució, que obliga a decretar l’estat d’alarma per a establir aquelles limitacions excepcionals. Pel que fa a la col·laboració de les autoritats comunals que introdueix la Llei 19/2020, també sembla evident que el Govern només la pot demanar dins dels límits de la Constitució i la llei pel que, de manera prèvia a la posada en marxa de la col·laboració, hi ha l’obligada declaració de l’estat d’alarma en relació amb les mesures que restringeixen l’exercici de drets fonamentals en l’execució de les quals es voldria disposar d’aquella col·laboració comunal.

Aquestes mesures excepcionals són, per definició, temporals. Es prenen perquè durin tant temps com la situació que les provoca, d’aquí la prescripció constitucional que només es poden prendre en el marc d’un estat d’alarma que és, per definició també, temporal i limitat.

Però pel que sembla hi ha qui creu que cal aprofitar-se’n per fer canvis legislatius que van molt més enllà de la situació crítica del moment. I això sí que ens ha de causar alarma, perquè condiciona el futur de la nostra democràcia.

Es fa evident que la pandèmia i les seves conseqüències s’han convertit en pretext per a canvis que no tenen base constitucional ni són desitjats per la realitat social a la qual es pretenen im­posar.

La voluntat de la majoria del Consell General que va promoure i votar la Llei 19/2020 tenia doncs un objectiu: evitar les disposicions constitucionals de declaració de l’estat d’alarma davant una crisi sanitària i bastir un règim jurídic paral·lel al marge de la Constitució.

Pretenen disposar d’un marc legal que permeti al Govern adoptar mesures que afectin els articles de la Constitució que estableixen el dret de manifestació (article 16), de circulació (article 21) o el dret de propietat (article 27), sense haver de declarar l’estat d’alarma per un període determinat, limitat en el temps.

Aquesta pretensió topa frontalment amb l’article 42 de la Constitució.

També incompleix l’article 39.1 de la Constitució, que diu ben clar que els drets i llibertats reconeguts en els Capítols III i IV del seu Títol I no poden ésser limitats per llei. I entre els drets reconeguts al Capítol III del Títol I de la Constitució hi ha els de reunió i manifestació (article 16) i de circulació (article 21).

Com va escriure Jordi Nieva-Fenoll, catedràtic de Dret processal de la Universitat de Barcelona, a El Periódico de Catalunya el 14 de juliol del 2020, “és sempre decebedor que un polític prengui decisions autoritàries víctima del pànic. Però és encara més decebedor que ni tan sols pensi prioritàriament en la protecció dels drets fonamentals dels ciutadans, sinó més aviat, de vegades, en la protecció de les seves expectatives electorals, que podrien veure’s amenaçades si no es prenen decisions dràstiques, per fer sensació d’eficiència”.

La Llei 19/2020 pretenia habilitar el Govern per introduir restriccions de drets fonamentals al marge del procediment que estableix la Constitució. Però el Consell General no pot alliberar el Govern de complir el que la Constitució estableix. Aquestes autoritzacions són inconstitucionals. D’acord amb el que estableix l’article 39.1 de la Constitució, el legislador, el Consell General, no pot limitar drets fonamentals.

Per això tinc el convenciment que hi ha diverses disposicions de la Llei 19/2020 que haurien de ser declarades contràries a la Constitució i, en conseqüència, anul·lades.

*Jaume Bartumeu
President de Progressistes-SDP
Etiquetes
  • #10 And
    (18/03/21 19:43)

    Bon article, cuan no parla de economia, de política estratègica és un bon narrador.

    Respondre
  • #9 quina gosadia
    (18/03/21 11:22)

    Ferran va dir..
    No s'ho creu ni vostè que no llegeix ningú. Normalment hauriem de estar contents que un escrit denunciant actes anticonstitucionals. Gràcies Sr. Bartumeu.

    Respondre
  • #8 Ciuadana
    (18/03/21 11:13)

    Ferran va dir..
    Miri, "el pobre Jaume", com vostè diu, es una persona molt preparada i, por estar o no d'acord amb ell, petó, es mereix tot el respecte. De moment es dels pocs polítics que senten la política i que s'han mantingut honestos . I consti, jo no l'he votat mai, peró te el meu respecte,momt mes, que molts que han fet de ja política el seu mòdus vivendi, i que estan ocupant càrrecs, i vivint de l'erari públic sense tenir idea ni estar preparats... I així anem!

    Respondre
  • #7 Eduard López Mirmi
    (18/03/21 10:32)

  • #6 Eduard López Mirmi
    (18/03/21 10:30)

  • #5 Tonet
    (18/03/21 08:41)

    Algú ho havia de dir. Algú amb autoritat i coneixements jurídics. I atenció! Qui ho diu en aquesta tribuna un pare de la Constitució. Per tant, qui tingui orelles que hi senti. I la resta de mortals, atents, no fos cas que un cop superada la pandèmia, que tot ho justifica, el virus marxi i aquestes mesures securitaries es quedin. Voldria dir que som una colla de beneits, i que les nostres autoritats legislen per protegir-se, en comptes de per protegir-nos.Indignem-nos!

    Respondre
  • #4 Ignasi
    (18/03/21 08:12)

    Felicitats Jaume! Un article molt aclaridor, expliques la deriva autoritària de DA i els seus socis que ens volen limitar els nostres drets i llibertats. No podem deixar-nos fer.

    Respondre
  • #3 Demos Land
    (18/03/21 08:07)

    La llibertat i els drets civils democràtics es converteixen en les il·lusions dels neo esclaus, inoculant la por en la població, imposant mesures que restringeixen els drets i llibertats, coaccionant amb sancions amb la conveniència de governs, indústria farmacèutica, indústria tecnològica i mitjans de comunicació.

    Respondre
  • #2 El dissident incòmode
    (18/03/21 07:50)

    Tots els països de la UE, amb l'excusa de la pandèmia, estan vulnerant els drets i llibertats de les persones.

    Una cosa és l'obligatorietat de certes mesures -mascareta, distància social, higiene...-, i altra ben diferent són el tancament de fronteres o privar a les persones de llibertat de moviment, com ocurreix en el tocs de queda.

    La UE i l'espai schengen, han caigut. I les nostres llibertats també!.

    Respondre
  • #1 Ferran
    (18/03/21 07:36)

    Pobre Jaume. No el llegeix ningú.

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts