Creat:

Actualitzat:

A final de mes, el rei d’Espanya, acompanyat de la seva esposa, visitarà, per primera vegada de forma oficial, el nostre petit Principat. L’anunci d’aquest viatge ha provocat una allau de comentaris, tant a les xarxes socials com en diferents mitjans de premsa. Una part d’entre ells, com no podia ser altrament, amb un to irònic, mentre altres anaven dedicats a valorar les conseqüències suposades d’aquest encontre entre dos països veïns que han mantingut, al llarg de la història, unes relacions estretes.

Mes enllà d’aquestes consideracions, sembla convenient recordar que aquest tipus de visites té un mèrit que és de fer conèixer millor Andorra a l’exterior. Massa sovint, ens oblidem del desconeixement quasi absolut de les nostres Valls, per part de nombrosos habitants dels països del nostre entorn. És suficient viatjar fora de les nostres fronteres per adonar-se que una gran majoria d’entre ells ni saben localitzar Andorra en un mapa. I aquest desconeixement és encara més radical quan es refereix al nostre sistema institucional o, com s’ha constatat recentment, al nostre ordenament en l’àmbit tributari i fiscal. A diferència d’altres microestats europeus, com ara Mònaco, no hem tingut la sort de poder comptar amb una projecció internacional que tingui la virtut de protegir-nos d’atacs sense cap fonament.

Certament, els nostres avantpassats, amb saviesa, s’emparaven en la dita francesa del segle XV: “Per viure feliç, viure amagat”, que va trobar ressò posteriorment en el Manual Digest. Ara bé, en els moments actuals, aquesta discreció pot resultar contraproduent i donar peu, fora d’Andorra, a unes decisions que podrien comprometre el model de país que s’està construint des de la serietat i en el respecte dels compromisos internacionals contrets. Sembla doncs convenient donar-se els mitjans de fer millor conèixer Andorra a l’exterior i cal doncs, en conseqüència, dotar-se de les eines útils per complir aquesta missió. Aquesta estratègia comportarà un cost, que s’haurà de sufragar, però ens permetrà evitar algun daltabaix que implicaria una despesa encara més important. És, en efecte, imprescindible continuar el camí encetat i, tots plegats, promocionar Andorra.

tracking